ОБСЄ може відрядити поліційну місію на Донбас.

Про це заявив генеральний секретар Організації з безпеки і співпраці в Європі Ламберто Заньєр в інтерв'ю агентству AP.

 

 

«Місія ОБСЄ для підтримки законності й порядку в цьому регіоні й для гарантування безпечної атмосфери при проведенні голосування може нараховувати кілька сотень поліціянтів, в тому числі озброєних. Її ініціатором виступив президент України Петро Порошенко», – процитувало слова Заньєра видання Nederlands Dagblad.

 

За його словами, правоохоронці з ОБСЄ могли б спільно з місцевими формуваннями в Донецькій і Луганській областях протидіяти злочинності і допомагати міжнародним спостерігачам стежити за виборами. «Це складний сценарій, але, безумовно, ми зможемо зробити це, якщо, як я сказав, всі будуть згідні», – підкреслив Ламберто Заньєр.

 

Раніше Росія виступала різко проти поліційної місії ОБСЄ на Донбасі. Нещодавно міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров знову заявив, що Москва проти такої поліцейської операції, оскільки, за його словами, для проведення виборів на сході України «достатньо і неозброєної місії спостерігачів ОБСЄ».

 

Нагадаємо, що, згідно з Мінськими угодами, українська сторона зобов'язалася провести місцеві вибори в тих районах Луганської та Донецької областей, які контролюються проросійськими сепаратистами. У Москві наполягають на тому, щоб Україна ухвалила відповідне законодавство для проведення виборів. У Києві вимагають припинення всіх бойових дій і відновлення українського контролю над ділянкою кордону з Росією, де він проходить окупованими територіям.

20.05.2016