У Польщі пройдуть навчання сил швидкого реагування НАТО.

Навчання під назвою Brilliant Jump розпочнуться 17 травня на полігоні в Жаґанах і Свєнтошуві в Любуському воєводстві й триватимуть до 27 травня.

 

 

Головною метою навчань, як повідомив Генеральний штаб Війська Польського, буде відпрацювання перекидання до Польщу особового складу й спорядження сил швидкого реагування НАТО.  «Це складна операція з точки зору планування, вона вимагає всебічної координації, тому в маневрах візьмуть участь також Багатонаціональний Північно-Східний Корпус зі Щецина і нещодавно створений підрозділ Інтеграції сил НАТО (NATO Force Integration Unit) з Бидгощі», – наголошується в комунікаті Генерального штабу..

 

Це будуть другі спільні навчання сил швидкого реагування НАТО, які були створені на саміті Альянсу в 2014 році – повідомив новинний телеканал TVN24. Попередні навчання проводилися минулого року на тому ж полігоні.

 

У травневих навчаннях братиме участь бригада з Іспанії, яку посилить британський батальйон і рота з Албанії. Разом вони відпрацюють перекидання сил у віддалений реґіон Європи з використанням морських, повітряних і сухопутних комунікацій.

 

«Військове спорядження з Іспанії і Великої Британії буде доставлене морем до порту в Щецині. Понад 1500 військовиків будуть перекинуті в Польщу повітряним шляхом до летовища у Вроцлаві, потім всі сили, які візьмуть участь у навчаннях, зустрінуться на полігоні в Жаґанах і Свєнтошуві» – поінформував Генеральний штаб.

 

Вчення Brilliant Jump будуть пов'язані з іншими навчаннями, які заплановано провести до липневого саміту НАТО у Варшаві. Серед них Anakonda-16 – наймасштабні військові маневри в Польщі після 1989 року, в яких візьмуть участь понад 30 тисяч вояків.

14.05.2016