Ярослава Грицака відзначено орденом Лева

 

Доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка, член Унівської та Несторівської груп, хресний батько самвидавчого "Поступу", головний редактор наукового річника «Україна модерна», член редакційної колегії часописів Ab Imperio, Критика, Slavic Review, член наглядової ради журналу Harvard Ukrainian Studies, член Наукового Комітету Collegium Artium, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ярослав Грицак нарешті (орден вручають з 2010 року) отримав Орден Лева — "за вагомий внесок у формуванні наукового, духовного і культурного середовища Львова, плідну науково-публіцистичну діяльність, громадянську позицію у боротьбі за волю та єдність України та з нагоди Дня міста Львова."

 

Вже з цієї нагоди номінант подякував за нагороду і у свою чергу відзначив:

«Як історик можу сказати відповідально: якщо в Україні мають статися якісь зміни, вони в першу чергу мають статися у Львові. І ми це бачимо. Так було в минулому, і так є зараз.

Колись, ще перед Євромайданом, ми в Унівській групі жартували, що коли так піде далі, то за 20-25 років Львів буде в Європі, а Україна як собі хоче. Зараз ціла Україна є тією кращою Європою. Бо Україна зараз, певно, остання європейська країна, де європейські цінності, трактуються настільки серйозно,  що заради них готові жертвувати всім, навіть найдорожчим – життям. Сумна статистика показує, що серед Небесної сотні більшість є наші львів’яни. І якщо Україна зараз є кращою Європою, то Львів є мотором і душею тої нової України і тої нової Європи. Львів має всі підстави, щоб бути ним, бо це є місто-кабінет, це є місто-університет, це є місто нової і дуже якісної політики і це місто, яке має велику візію, це є місто-візіонер. Теоретики кажуть, що виконання візії триває десь приблизно п'ятдесять років. Ми можемо зараз сперечатися, чи ми на початку, чи на середині цього шляху, але ми знаємо, що він буде тривати довго. Бажаю всім міцного здоров’я, щоб дожити і побачити результати нашої візії»

 

Нагороду Ярославу Грицаку під час урочистого засідання вручив багатолітній міський голова Львова Андрій СадовийВласне він у своїй орації згадав про візію і стратегію Львова і нагадав три головні постулати:

 

„Перше – це гармонійний розвиток людини в комфортному міському середовищі. Перед нами великі виклики: інвестуючи дуже великі ресурси в розвиток міської інфраструктури, я прекрасно розумію львів’ян, особливо тих, які подорожують містами Європи і справедливо вимагають ще вищого міського комфорту." (Тут він не проминув вколоти присутнього на урочистостях колишнього бургомістра Василя Куйбіду: "Ми почали не з нуля. Ми почали з глибокого мінуса. Адже такі елементарні питання – як якісні дороги, цілодобова вода, теплі квартири взимку чи освітлення вулиць, сучасне летовище – це не є питання ХХІ століття. Це очевидні речі, які повинні бути в місті.")

 

"Другим пріоритетом нашої стратегії ми визначили інноваційну, конкурентоздатну економіку. Бо самого лише комфорту недостатньо – люди повинні десь працювати та заробляти кошти, місто повинно отримувати податки для наповнення бюджету. Щоб конкурувати, необхідно створювати щось нове, інноваційне. Інновації можливі лише там, де наявні сприятливі умови, де є якісне середовище, щоб людина могла розвиватися, мріяти й творити. Повернення та розвиток у Львові потужного наукового потенціалу – це невід’ємна стратегічна ціль як для міста, так і для країни."

 

"Третім пріоритетом ми визначили збереження традицій та культурний розвиток міста. В сьогоднішніх умовах – це питання національної безпеки. Світ глобалізується і питання збереження власної ідентичності стає питанням виживання. Ми не можемо допустити втрати усвідомлення вартості своєї історії, свого потенціалу і свого майбутнього."

 

Далі було оголошено про нового Почесного громадянина міста Львова — академіка Ігоря Юхновського: "за визначний внесок у розвиток національної науки, невтомну працю на утвердження української державності, активну громадянську і життєву позицію, підвищення авторитету м. Львова на державному та міжнародному рівнях"

 

Золотим Гербом міста Львова цього року відзначили трьох львів'ян:

 

скрипаля-віртуоза, композитора Олександра Божика — за сумлінну працю, високий професіоналізм, видатні досягнення, що сприяли утвердженню іміджу Львова та України на державному і міжнародному рівнях;

 

професора Романа Василика: за вагомий внесок у збереження мистецької традиції, високий рівень професійної майстерності, підготовку нового покоління митців;

 

видатного львоволюбця Ігоря Лиля: за збереження історичних цінностей, промоцію міста, розробку ексклюзивних туристичних  маршрутів.

 

Шляхетна львівська родина Купчинських стала нею офіційно, свідоцтво про це отримав її представник та голова Наукового товариства ім. Шевченка Олег Купчинський.

 

 

08.05.2016