Влада апелювала до Facebook про розкриття юзерів лише 16 разів у 2015 році.

У другому півріччі 2015 року представники української влади 9 разів звертались до компанії Facebook про отримання інформації про певних користувачів. При цім було задоволено 4 запити (44,4%).

 

Про це йдеться у звіті компанії щодо фактів розкриття інформації про користувачів соцмережі на вимогу урядів різних країн.

 

Загалом звіт включає запити не лише щодо Facebook, а й Facebook Messenger, WhatsApp та Instagram, які також належать корпорації, нагадує Watcher.

 

У першій половині 2015 року український уряд подавав 7 запитів, але з них задовольнили лише 1. А в другій половині 2014 року був єдиний запит, що теж залишився без відповіді.

 

Прикметно, що число запитів до Facebook у країнах із розвинутими демократіями значно випереджає аналогічні показники у країнах пост-совка. У цьому сенсі Україна, котра переживає агресію з боку Росії (одним із проявом агресії є інформаційні війни), більше схожа на своїх східних сусідів. Так, у другому півріччі Білорусь подавала лише 1 запит, Росія – 4, Молдова – 1.

Одна з гіпотез – у цих країнах прийнято дізнаватися про інтернет-користувачів і без залучення адміністрацій соцмереж. Друга гіпотеза – мінотарне становище Facebook на інтернет-ринку поряд зі всілякими "однокласнікамі" та "вконтактє".

 

Для порівняння, в Угорщині протягом півроку було 224 запити, а в Польщі, попри міцне конкурентне становище порталу Nasza Klasa, – 627.

 

29.04.2016