ПАРЄ закликала звільнити Савченко і обурилася тортурами над полоненими.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій вказала на нелюдське поводження із захопленими в полон під час війни на Сході України та закликала вільнити Надію Савченко.

 

Резолюцію затвердили після обговорення доповіді "Занепокоєння гуманітарного характеру щодо людей, яких утримували під час війни в Україні", автором якого виступила депутат від Литви Нелліа Клейнберга, інформує УНІАН.

 

У резолюції, зокрема, зазначається, що з часу "військової операції в Луганській та Донецькій областях, сотні українських військовослужбовців та цивільних були захоплені в полон або викрадені".

 

"Деякі з них потім були звільнені, але багато хто і до цього часу утримуються в нелюдських умовах в полоні, вони піддаються тортурам, приниженням, примусовій праці та іншим формам насильства. ПАРЄ глибоко занепокоєна кількістю повідомлень про нелюдське поводження, що принижує гідність захоплених осіб, які піддаються тортурам, жорстокому поводженню і сексуальному насильству. Крім того, є дані про те, що захоплені особи були страчені сепаратистськими силами", – йдеться у резолюції.

 

Асамблея занепокоєна щодо 13 українських в'язнів, затриманих, за повідомленнями, російською владою з порушення норм міжнародного права за сфабрикованими звинуваченнями. "Найбільш кричущим прикладом є випадок члена Парламентської асамблеї пані Савченко, яка була примусово доставлена в РФ і незаконно утримується під вартою з червня 2014 року, не зважаючи на те, що на неї розповсюджується імунітет, що відповідає статті 40. Статуту Ради Європи, Генеральній угоді про привілеї та імунітет Ради Європи та Протоколу, стороною якого є і Росія", – констатують в ПАРЄ.

 

Крім того, Асамблея з "великою стурбованістю" зазначила випадки порушення права на свободу і право на справедливий суд тих, хто був затриманий українськими спецслужбами або різними українськими військовими батальйонами, в тому числі, добровільними батальйонами. "ПАРЄ закликає владу України розслідувати всі подібні випадки і покарати винних відповідно до законодавства України", – йдеться в резолюції.

 

"Асамблея вважає, що без твердої рішучості всіх сторін, спрямованої на те, щоб зупинити цю війну, вирішення проблеми людей, які були захоплені під час російської військової агресії в Україні, не є можливим. Тому ПАРЄ настійно закликає Україну, Російську Федерацію і сепаратистські групи, які контролюють окуповані території Донецької та Луганської областей, припинити будь-яку військову діяльність на Сході України, відвести всю зброю та встановити мир в цьому регіоні, невідкладно виконати мінські домовленості, поважати міжнародне право в гуманітарній сфері та надати доступ міжнародним гуманітарним організаціям до всіх затриманих", – закликали в ПАРЄ.

 

Крім того, Асамблея закликала російську владу "звільнити всіх українських ув’язнених, які утримуються в РФ і в незаконно анексованому Криму, провести розслідування та притягнути до відповідальності злочинців, винних у захопленні, примусовому зникненні, тортурам та політично мотивованих вбивствах українців та кримськотатарських активістів, використати свій вплив на сепаратистські групи і примусити їх звільнити всіх затриманих українців, негайно звільнити Савченко".

 

21.04.2016