Що ЛСД робить з нашим мозком

Поглянути на мозок, що сп'янів від наркотика: вперше науковці продемонстрували, як людський мозок поводиться під дією ЛСД. Галюциноген активує численні області мозку, змушує їх працювати спільно, навіть якщо за нормального стану функції цих ділянок не пов'язані між собою. А ще: наркотик повертає мозок у дитячий стан, повідомляють науковці в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

 

Мозкові сканери продемонстрували: під впливом ЛСД  одночасно працюють ті ділянки, що не мають нічого спільного

 

 

Під дією ЛСД світ здається сном. Наркотик, що спричиняє галюцинації, змінює і оптичне, і чуттєве та акустичне сприйняття реальності, впливаючи також на відчуття часу. Його комплексна дія на людський мозок зумовлює й медичний інтерес до речовини.

 

Сьогодні вживання ЛСД у більшості країн заборонене. Проте дозволяється вивчати можливості терапевтичного застосування препарату. Науковці на чолі з Робіном Каргартом-Гаррісом (Robin Carhart-Harris) з Імперського коледжу Лондона здійснили один з найважливіших кроків у цій сфері: вони змогли вперше продемонструвати, що відбувається в мозку під дією ЛСД.

 

Двадцятьом здоровим добровольцям дослідники видали 75 мікрограмів наркотика, і реакцію, що відбувалася в мозку піддослідних, зафіксували за допомогою різних методів візуалізації, зокрема й функціональної магнітно-резонансною томографії. Щоб порівняти результат дії галюциногену з нормальним станом мозку, одного разу учасникам експерименту замість ЛСД підклали плацебо.

 

Мозкові сканери продемонстрували, що під впливом ЛСД наш мозок встановлює незвичні зв'язки. Виявилося, що поки інформацію, отриману очима, обробляє зоровий центр, під дією галюциногена до процесу візуального опрацювання раптом під'єднуються багато інших мозкових ділянок. Через це піддослідні бачили речі, яких насправді зовсім не було, — вони переживали оптичні галюцинації навіть тоді, коли їхні очі були заплющені.

 

Що неймовірнішими здавалися учасникам розвідки їхні переживання, то більше ділянок мозку були залучені до візуальної обробки даних. «Учасники бачили набагато більше речей зі своєї фантазії, ніж з реального світу», — розповідає Каргарт-Гарріс.

 

Проте непов'язані між собою ділянки мозку працювали разом не лише під час засвоєння візуальних даних. Коли піддослідні розповідали, що під дією ЛСД в їхній свідомості відбувалися кардинальні зміни, це вказувало на те, що ставалося відхилення в мережевій моделі.

 

«Зазвичай наш мозок складається з незалежних одне від одного мереж, які виконують спеціальні функції — наприклад, функції зору, руху, слуху або таких комплексних процесів, як увага, — пояснює Каргарт-Гарріс. — ЛСД розмиває всі межі». Під дією галюциногену мозок стає єдністю функцій. У такий спосіб він стає подібним на мозок дитини, розповідають науковці.

 

«Лише в процесі дорослішання орган мислення щораз більше розділяється на окремі функціональні частини. Доти ми зосереджуємося, але залишаємося нерухомими в нашому мисленні. Можна сказати, що ЛСД повертає наш мозок у вільний та невимушений стан дитинства», — зазначає Каргарт-Гарріс.

 

 

 

Так галюциногени спотворюють наше сприйняття

 

 

Цим ефектом науковці можуть пояснити, чому ЛСД часто призводить до своєрідного розмивання досвіду. Нерідко учасники дослідження навіть власну особу сприймали зовсім по-іншому, порівняно зі станом тверезості, і переживали це як певний містичний чи релігійний досвід.

 

В наступному експерименті науковці дослідили, як галюциноген взаємодіє з музикою. При тому виявили: якщо піддослідні піддавалися дії не лише ЛСД, а й музики, парагіппокамп активізувався сильніше. Ця частина мозку відповідає, зокрема, за візуалізацію та спогади.

 

Для Каргарта-Гарріса та його колеґ нові пізнання уможливлюють краще розуміння ЛСД та його дії на людський мозок. Це є важливим кроком для виявлення терапевтичної користі наркотика. Вчені сподіваються, що в майбутньому ЛСД (ймовірно, в поєднанні з музикою) зможе допомогти, наприклад, людям з депресіями та залежностями.

 

 

Was LSD mit unserem Gehirn macht 

Scinexx.de, 13/04/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

15.04.2016