Прогнозовані несподіванки

На наших теренах завжди раптово змінюються пори року і керівники уряду. Всі, звичайно, чекають, що впаде сніг чи якась поважна особистість залишиться тимчасово без роботи, але коли «падає» і «залишається», то реакцією стає фраза: «І що це було?».

 

Відставка тижня

 

 

Кожен президент України мусить мати в службовому списку запис «Голова Кабінету Міністрів». До Петра Порошенка лише Леонід Макарович Кравчук такого статусу не мав і втратив місце роботи, бо на виборах його переміг Леонід Данилович Кучма — прем'єр-міністр, звільнений за невміння працювати в економічній сфері (за часів прем'єрства Кучми шахтарі вперше стукали пластиковими шоломами об асфальт і вимагали, аби їх почули).

 

Та Арсеній Яценюк, напевно, спирався не на досвід другого Леоніда, а на практику першого Віктора. Віктор Андрійович Ющенко пішов у відставку зі словами: «Я ще повернуся». Таке говорили Термінатор і Карлсон. Ющенко був чимось середнім між андроїдом з поганим виразом обличчя і знову ж таки андроїдом, що воював з тіткою, яка мала загадкову фризуру.

 

Тепер своє слово сказав Яценюк. «Складаю обов'язки прем'єр-міністра та з гідністю підтверджую свій особистий національний обов'язок перед державою. Від сьогодні бачу свої завдання ширшими, ніж повноваження керівника уряду. Нове виборче законодавство, конституційна реформа, судова реформа, коаліційний контроль за курсом нового уряду, міжнародна підтримка України, членство України в ЄС і НАТО — це частина моєї програми».

 

Це можна сприймати як початок його виборчої кампанії на президента. Арсенію Петровичу треба ще щось придумати з діоксином або з косою на лисині.

 

Референдум тижня

 

 

Україна чекала референдуму в Нідерландах щодо бачення нащадків ван Гога свого спільного подальшого існування з нащадками Кожум'яки. Зрозуміло було, що волевиявлення людей, які стелять тюльпани під вим'я корів, не буде геть політкоректним для тих, хто корів іноді кОпає. Так і вийшло — весь Євросоюз «за» кОпання (іноді) великої рогатої худоби, а от певна кількість мешканців країни за дамбою все ж мають про Україну погану опінію.

 

Можна перестати їсти голландський сир чи вирощувати тюльпани на балконах. Можна згадати, що в 1998-му році ми програли «помаранчевій» команді у фіналі футбольного Євро. Можна припинити чекати, що якийсь ван дер Дерт підтримає такого собі Коваленка, бо той має євроінтеґраційні прагнення.

 

Не сталося, і сподватися, що «Стара Європа» буде в захваті від обіймів України, не треба. Всі це знали, але чомусь образилися на голландців. А для тих, хто пам'ятає про «обійми», сказав Reuters, покликачись на свої джерела, Європейська комісія у квітні запропонує Євросоюзу скасувати візовий режим з Україною, незважаючи на неґативні результати референдуму в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

 

Офшори тижня

 

 

Років двадцять тому один тодішній віце-прем'єр на публічному зібранні, де мовилося про Кіпр, острів Мен і такі інші Вірґінські території, казав: «Я не дуже розуміюся на офшорах, тому розповім вам про погану економічну ситуацію в Україні».

 

Через чотири п'ятирічки офшори вигулькнули в синопсисі чинного президента України. Петро Порошенко не надто переймався тим, що його статки зареєстровані там, де море синє, а папуги не розмовляють мовою Пушкіна і Достоєвського. Президент України мав до Panama Papers правильну реакцію — він ці «папери» визнав паперами.

 

Все було очікувано, але несподівано — Порошенко дуже багато разів обіцяв зробити для української спільноти цікаві речі. Але з обіцяного Петро Олексійович зробив тільки те, що став президентом країни.

 

Поїздка тижня

 

 

Президент України компенсує певну некомпетентність у справах держави активністю у зовнішні політиці. Після візиту до Сполучених Штатів Порошенко побував у Японії, де дістав повну підтримку від місцевого керівництва у всіх своїх ініціативах.

 

Українському президентові варто було б переглянути перед візитом старе гарне кіно «Останній самурай», де Том Круз перетворюється з американського п'яниці-капітана на японського вбивцю-самурая. Такі фільми варто дивитися в колі імператорської сім'ї, а після того розповідати про гібридну війну, згадувати про Курильські острови і малювати 友情.

 

11.04.2016