Коли питань більше, ніж відповідей

Колись крапка («.») зникне у всіх правописах світу, а речення починатимуться, як нині в іспанській мові – перевернутим догори дриґом знаком питання (?).

 

Похорон тижня

 

 

«Рідні Георгія Гонгадзе відчувають полегшення від того, що тіло Георгія буде поховане з гідністю, на яку заслуговує кожна людина. З похованням Гії не припиняється "справа Гонгадзе", замовники його вбивства повинні рано чи пізно бути засуджені за законом», — так мовилося в заяві родини зниклого у вересні 2000 року журналіста.

 

Георгія Ґонгадзе поховали у Києві на території церкви Миколи Набережного під великим козацьким хрестом. Його смерть залишається найбільшим «знаком питання» за весь час існування країни. За дико незрозумілих обставин йшли з життя В'ячеслав Чорновіл, Вадим Гетьман і вже майже забуті журналісти Вадим Бойко і Мар'яна Чорна.

 

Ґонгадзе ж став леґендою і, напевно, вічним знаком питання. Його вбивць засудили, про «ексцес виконавця» поговорили, але фраза колишнього начальника головного управління карного розшуку МВС Олексія Пукача щодо вироку у залі суду: «Я погоджуся, коли у цій клітці зі мною разом сидітимуть Кучма і Литвин». Пукача за вбивство Ґонгадзе закрили довічно, а згадані ним громадяни чуються цілком добре. Володимир Михайлович сидить у Верховній Раді, а Леонід Данилович вирішує майбутнє України в Мінську, в статусі поважного перемовника.

 

Вбивства тижня

 

 

«Адвокат Грабовський був вбитий насильницьким шляхом з дострілюванням з вогнепальної зброї», — ця фраза заступника генерального прокурора, головного військового прокурора, брата народної депутатки-письменниці Анатолія Матіоса щодо вбивства захисника російських диверсантів також ввійде в історію, як попередні виверження розуму брата письменниці про снайперську стрілянину за допомогою тепловізора.

 

Шеф СБУ Василь Грицак міг би продовжити свою «брюссельську тему» і ще раз зворохобити росіян. Після терактів у столиці Бельгії Грицак сказав, що бачить серед ініціаторів вибухів «руку Кремля», потім розповів, що «лише останнім часом по Україні було проведено кілька спецоперацій, в ході яких ми прикрили чотири транзитні центри, через які здійснюється переміщення прихильників ІДІЛ до, в тому числі, Сирії. Із 25 затриманих іноземців 19 були громадяни РФ». І знову з'являються знаки питання. Для чого людині, яка володіє чи не найбільшим масивом інформації, озвучувати абсолютні бздури?

 

А те, що Матіос-брат вперше за свою практику зіткнувся із ситуацією, коли злочинці одягнули на ногу своїй жертві спеціальний електронний браслет з вибухівкою і попередили її, що в разі спроби повідомити про своє місцезнаходження чи спроби втекти пристрій буде приведено в дію, — це для Голлівуду. Раз і назавжди.

 

Щодо Грабовського, то його вбили, тіло знайшли біля Жашкова в Черкаській області, і тепер він і його вбивці — ще купа знаків питань.


Прокурори тижня

 

 

Колишній заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць та екс-перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін заявили на засіданні Голосіївського районного суду Києва про невизнання своєї провини в одержанні хабара та інших злочинів і про те, що обвинувачення щодо них сформульовано нечітко та некоректно. Цих людей назвали «діамантовими прокурорами». Чому? За що? Де правда? Служителі Феміди бавляться з тіткою, в якої забинтовані очі, але смішного в процесі щораз менше.

 

Зрештою, Давид Сакварелідзе міг би додати драйву до того, що коїться в національній правоохоронній сфері, але й у цього грузинського варяга поки що не складається зі знаками оклику.
 

Вибори тижня

 

 

Кривий Ріг має не найгарнішу назву серед мегаполісів у цьому світі. Але не треба робити з того вселенську проблему, бо і «канада» однією з мов індіанців-алгонкінів означає «село». В тій «канаді» від Атлантики до Тихого океану живуть адекватні люди, і якщо вірити жирафу Мелмуту з мультфільму «Мадагаскар», там дешевші, ніж у США, ліки.

 

У Кривому Розі зробили чергові позачергові вибори мера. Питання «для чого» знову лишається риторичним. Кривий Ріг гарний, як казка? Виборці, які голосували за переможця, що стане мером, є прекрасними? Народний депутат, якого партія послала бути мером в місті гарному, як казка? Колись брати Грімм натягнуть червону шапочку на тих, кому пасує.

 

28.03.2016