Папа Франціск порівняв байдужу до міґрантів Європу з Понтієм Пілатом, котрий умиває руки.

У своєму казанні до присутніх на богослужінні Хресного шляху, який традиційно проводиться в Римі неподалік від Колізею напередодні католицького Великодня, Понтифік присоромив європейців, закинувши, що їхнє сумління перебуває «під дурманом».

 

 

Богослужіння складається з 14 символічних стоянь в пам'ять про етапи хресного шляху Ісуса Христа і після недавньої серії терактів в Бельгії супроводжувалося підвищеними заходами безпеки. Були задіяні спецпідрозділи для боротьби з тероризмом, встановлені численні рамки металодетекторів, правоохоронці залучили до заходів службових собак навчених виявляти вибухівку.

 

Папа Франціск жорстко скритикував будь-які прояви фундаменталізму і дії релігійних фанатиків, котрі, «скоюючи теракти, оскверняють ім'я Боже» і використовують його, щоб виправдати «безпрецедентне насильство» – повідомило Radio Vaticana.

 

Глава Католицької церкви також засудив бездіяльність Європейської Унії, що не поспішає вирішувати проблеми біженців, котрі стікаються до Європи. Понтифік нагадав про 531 мігранта, котрий потонув з початку року в водах Середземного і Егейського морів під час спроб потрапити до Європу. У зв'язку з цим Папа Римський закликав світову спільноту «розкрити свої двері для біженців» і боротися з ксенофобією.

 

Не оминув Франціск своєю увагою і гріховних священиків в лоні Католицької церкви. На тлі педофільських скандалів Понтифік засудив тих, хто не в змозі відмовитися від «марнославних амбіцій» і «позбавляє гідності навіть невинних».

26.03.2016