Терор у цифрах

 

Мадрид, Лондон, Париж, а тепер і Брюссель. Теракти ісламістів у цих містах змінюють колективне сприйняття тероризму в Європі. Не лише безпосередні жертви, а й інші європейці страждають — насильство будить відчуття постійної загрози.

 

Не так давно Західна Європа була порівняно спокійним місцем. Якщо взяти до уваги лише кількість безпосередніх жертв нападів, то сімдесяті та вісімдесяті роки виглядають суттєво небезпечнішими. Це демонструє графік, який компанія Statista розробила для британського видання Huffington Post минулого листопада, відразу після нападів у Парижі. Він ґрунтується на базі даних ґлобального тероризму.

 

 

Кількість жертв терористичних нападів у період 1970-2015 рр.

 

 

На графіку видно, що в період між 1972 та 1988 роками в Західній Європі внаслідок терактів помирало понад 150 людей щороку. Потім ця кількість різко зменшилася. Окремими винятками є роки нападів у Мадриді (тоді Аль-Каїда організувала вибухи, які забрали життя 191 людини), в Норвегії (Андреас Брейвік 2011 року застрелив 77 осіб) і в Парижі (листопад 2015 року, "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за 147 убитих). 2016 рік та напади в Брюсселі на графіку ще не зображені.

 

Це зовсім не означає, що сучасний страх перед тероризмом перебільшений або взагалі необґрунтований. У 1970-х і 1980-х роках напади чинили реґіональні групи: Ірландська республіканська армія (ІРА) в Ірландії та Північній Ірландії, ЕТА в Іспанії, неофашистські угруповання в Італії, Фракція Червоної Армії (RAF) у Німеччині. Вони були загрозою для людей у цих країнах, але не для решти населення Західної Європи.

 

Натомість сучасний ісламістський терор направлений на Європу як ціле, кожне місто може стати мішенню з однаковою ймовірністю, тому й сприймають його, наприклад, у Берліні загрозливішим, ніж колись напади ЕТА або IРA: хоча вони й забирали життя більшої кількості людей, але діяли далеко.

 

Певною схематизацією є розподіл жертв терору по реґіонах, як на графіку від Statista і Huffington Post. Між 2001 та 2014 роками внаслідок терористичних атак у світі загинули 108 294 людини, з-поміж них 420 — у Західній Європі. Лише в Іраку було понад 42 тисячі смертей, в Афганістані, Пакистані та Ніґерії їх кількість дорівнює п'ятизначному числу.

 

Кількість загиблих внаслідок терористичних нападів за межами Західної Європи

 

 

Як зміщувалися реґіони нападів, продемонстрував нью-йоркський дослідник тероризму та автор Zeit-Online Хамад Шейх (Hammad Sheikh). На підставі бази даних тероризму він змонтував відео, на ньому зобразив напади, що відбувалися у період від 1970 до 2014 року. Кожному з терактів відповідає один пункт на карті світу.

 

 

Відео: динаміка нападів у 70–80-х роках ХХ століття

 

 

Видно, що спочатку більшість терактів відбувалися в Латинській Америці, багато — в Індонезії, хоча й у Європі також. Пізніше до небезпечних територій приєдналися прикордонні зони між Пакистаном та Індією, а також Ізраїль. На зламі тисячоліть у Європі цих пунктів було менше, натомість чимраз більше вони згущувалися в Іраку та Пакистані, зрештою у багатьох реґіонах Африки, наприклад у Ємені.

 

 

Відео: кількість нападів у 2001 та 2014 роках

 

 

«Так можна побачити зміщення від комуністичного терору до ісламістського насильства після розпаду Радянського Союзу», — написав Шейх. З даних він змайстрував маленьку програму, з допомогою якої стає очевидною відмінність у способі терористичних нападів: зокрема, смертники почали з'являтися на Близькому Сході лише в 90-х роках. Їх кількість у межах ісламістського терору до сьогодні зростає.

 

 

Lenz Jacobsen

Terror in Zahlen 

Zeit.de, 23/03/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

24.03.2016