У місті відкриють Центр для проведення операцій ненародженим дітям.

На базі Комунальної міської дитячої клінічної лікарні планують відкрити центр внутрішньоутробної хірургії, де проводитимуть операції ще ненародженим дітям, розповів головний лікар міської дитячої лікарні Дмитро Квіт, передає Zaxid.net.

 

За словами Дмитра Квіта, центр розмістять у приміщеннях лікарні, що зараз не використовуються, площею 400 м2, їх нададуть в оренду. Після ремонту та встановлення обладнання тут буде 10 ліжок.

 

«Є діти, які народжуються з вродженими вадами: спинно-мозкова грижа, гідроцефалія, вада нирки тощо. Ці вади діагностуються на етапі внутрішньоутробного періоду. І фетальна хірургія займається тим, що ці вади корегуються внутрішньоутробно. Тоді дитина народжується здоровою», - пояснив Дмитро Квіт.

 

Він додав, що уЛьвові щороку оперують 15 дітей з вродженою спинно-мозковою грижею, як правило, вони стають інвалідами. Проте, якщо усувати цю вроджену ваду внутрішньоутробно, тоді вони б могли народитись здоровими.

 

Дмитро Квіт сподівається, що центр зможе запрацювати вже до кінця року. Водночас начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб вважає, що процес затягнеться не на один рік. Пришвидшити відкриття центру може підтримка депутатів ЛМР.

 

Безпосередньою роботою новоствореного центру займатиметься приватна структура - Медичний центр «Ново».

 

«Ми маємо добру співпрацю з центром «Ново». Зокрема, вони надають безоплатну допомогу дітям з малозабезпечених родин та дітям з родин воїнів АТО», - пояснив Володимир Зуб.

 

Володимир Зуб наголосив на тому, що львівський центр фетальної (внутрішньоутробної) хірургії стане першим в Україні.

 

«Це величезна інвестиція обсягом понад 1 млн доларів. У цю суму входить встановлення медичного обладнання та навчання персоналу. Це високий рівень сучасної медицини, який є в Європі та США та якого досі нема в Україні. Держава сьогодні не може собі дозволити такі високі технології», - каже Володимир Зуб, додаючи, що в Україні зараз нема підготовлених фахівців, які би могли оперувати внутрішньоутробно.

 

«Найбільша проблема – навчити фахівців. За їхню підготовку та навчання відповідатиме Медичний центр «Ново». У Львові є хірурги, які володіють технікою ендоскопічних втручань. Але ця технологія набагато складніша», - сказав він.

18.03.2016