Науковці та освітяни вийшли на вулицю.

 

16 березня у Львові на акцію протесту вийшли науковці та освітяни. Сотні людей зібралися перед пам'ятником Т.Шевченку й  вимагають внести зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо збільшення видатків Національній академії наук України на 725 млн. 43 тис. грн та негайно подати відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради.

 

 

«Тут зібрались представники академічної науки, тобто науково-дослідних інститутів, які працюють у Західному регіоні в системі Національної академії наук. Акція відбувається через те, що відбулося зменшення обсягів державного фінансування нашої структури наполовину.  Зараз наші установи мають 40-60% необхідного фінансування. Також зменшене державне замовлення на наукові розробки вітчизняних вчених. Очевидно, що ми хочемо звернути увагу уряду та відповідних структур на проблеми академічної науки», – розповів "Порталу" голова Профспілкового комітету  державної установи  «Інститут регіональних досліджень імені Академіка Долішнього НАН України» Максим Максимчук.

 

Пан Максимчук додав, що питання намагаються вирішити і у правовий спосіб – директори усіх інститутів НАНУ та голови профкомів направили до президента України, голови ВРУ та прем'єр-міністра офіційне звернення з вимогою не урізати й так куце фінансування науковців. 

 

«Ми вважаємо,що якщо держава зменшує обсяг фінансування науки, яке і так є не на належному рівні, то це зменшує конкурентність України в майбутньому, тобто підриває підвалини її стратегічного розвитку. У нас є великий кадровий потенціал, майже половина – молодь, і їм забирають перспективу розвитку», – каже Максим Максимчук.

 

Подібні акції протесту планують науковці усіх тих міст де є наукові центри НАНУ – Києва, Одеси, Дніпропетровська та Харкова.

 

16.03.2016