Керрі заявив, що Росія мусить вибирати між санкціями – або повним виконанням "Мінська".

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро закликав Росію використати власний вплив на сепаратистів Донбасу, аби досягнути стійкого перемир'я на Донбасі.

 

Таку заяву Еро зробив після зустрічі в Парижі із державним секретарем США Джоном Керрі, міністрами закордонних справ Німеччини – Франком-Вальтером Штайнмаєром, Великої Британії – Філіпом Хеммондом та Італії – Паоло Джентілоні, а також верховним представником ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Федерікою Моґеріні. Зустріч була присвячена залагодженню війни в Сирії. Частково зачепили й тему конфлікту в Україні.

 

"Ситуація, котру маємо, є дуже поганою з перманентними порушеннями режиму тиші. Маємо зараз чинну рамку – те, що випливає з мінських угод – але вислід, який ми отримали, не є таким, яким мав би бути. Ось чому ми підштовхуємо всі сторони діяти згідно з їхніми зобов'язаннями. Росія мусить здійснювати тиск на сепаратистів для дотримання режиму тиші, стійкого режиму тиші, але і уряд у Києві мусить імплементувати політичну частину угод разом із ухваленням виборчого закону, що дозволить провести вибори якомога швидше на Донбасі", – заявив Жан-Марк Еро, згідно зі стенограмою прес-конференції, що її опублікував офіційний сайт державного департаменту США.

 

Державний секретар США Джон Керрі подякував панам Еро та Штайнмаєру за їхні зусилля з залагодження конфлікту, а також відзначив головування Німеччини у ОБСЄ. Керрі закликав до повного виконання мінських домовленостей, що залежить насамперед від РФ. "Нині Росію спіткав вибір між триваючими економічно нищівними санкціями та повним дотриманням усіх зобов'язань "Мінська". І я гадаю, що Москва цілком свідома кроків, які мусить зробити. І наш сигнал нині один – що ми єдині в нашому прагненні бути підтримкою для України, в захисті її суверенітету та цілісності. Ми водночас пропонуємо Росії використати нагоду для спільної роботи з нами з повної імплементації "Мінська" та просування до стабілізації цього регіону", – наголосив Керрі.

 

14.03.2016