Іран оголосив про збільшення видобутку нафти.

Як заявив у неділю, 13 березня, міністр нафтової промисловості країни Біжан Зангане, обсяги видобутку нафти до кінця березня зростуть до двох мільйонів барелів на добу.

 

 

За словами Зангане, у лютому Іран вже вийшов на рівень видобутку в 1,75 млн барелів на добу – найвищий показник з 2012 року, коли проти іранської нафтової галузі були запроваджені західні санкції. Міністр також додав, що Іран буде готовий обговорювати можливість замороження нафтовидобутку тільки тоді, коли її обсяг досягне чотирьох мільйонів барелів на добу.

 

Відомо, що в понеділок до Тегерану прилетить російський міністр енергетики Олександр Новак, котрий  мав би обговорити з іранським керівництвом нафтову політику. Раніше Саудівська Аравія, Венесуела і Китай домовилися з Росією про заморожування нафтовидобутку.

 

 «Нехай нас залишать у спокої до тих пір, поки ми не вийдемо на межу в чотири мільйони барелів на день. Після цього ми до них приєднаємося», – цитує іранське інформаційне агентство IRNA слова міністра. Зангане зробив цю заяву у відповідь на запитання журналіста про те, чи вважає він, що міністр енергетики Росії Олександр Новак в рамках свого візиту до Ірану 14 березня зможе переконати Тегеран погодитися на заморожування нафтовидобутку.

 

Іран намагається швидкими темпами наростити обсяг нафтовидобутку, який сильно впав внаслідок санкцій. Раніше Зангане назвав ідею заморозки виробництва нафти «несерйозною».

 

Тим часом агентство Reuters, посилаючись на поінформовані джерела, повідомляє, що заплановані на 20 березня в Москві перемовини про замороження нафтовидобутку можуть і не відбутися, оскільки Іран поки що не підтвердив своєї участі в них.

13.03.2016