Орбан втратив олігарха

Уже більше року тривають перманентні акції протесту проти угорського уряду, очолюваного лідером  Fidesz Віктором Орбаном. Проте лише зараз крісло під ним поважно захиталося. І спричинив це хитання місцевий олігарх №1 Лайош Сімічка (Lajos Simicska). Останній, хоч вважався вірним другом Орбана ще з армійських часів, зараз веде проти нього відкриту й безжалісну війну.

 

 

Хоча ланцюжок прикростей для мадярського прем’єра почався не з протистояння з Сімічкою. Реально намацальна прикрість підкралася до нього зі зовсім неочікуваного напрямку: минулого року партія Fidesz втратила конституційну більшість в угорському парламенті. Цю більшість у дві третини голосів партія утримувала ще з 2010 року.

 

Причиною стали довибори в місті Веспремі. Попередні вибори, які відбулися 24 квітня 2014 року виграв кандидат від Fidesz Тібор Наврачіч (Tibor Navracsics), обійшовши тоді кандидата від опозиції з перевагою в 20%. Але  восени минулого року Наврачіч вирушив до Брюсселя, де отримав портфель єврокомісара з питань освіти, культури, молоді та спорту. Тому й довелося проводити позачергові вибори в місті, аби заповнити парламентську вакансію.

 

І перемогу з відривом у понад 10% несподівано здобув позапартійний кандидат Золтан Кес (Zoltan Kesz), якого підтримали представники лівої опозиції. Напередодні ж провладна партія була переконана в перемозі свого кандидата, адже всі опитування громадської думки однозначно свідчили на користь представника Fidesz.   

 

Після цієї поразки провладної партії в політологічних колах Угорщини чимраз гучніше заговорили про «закінчення епохи Орбана». Хоча скільки ще триватиме це «закінчення» ніхто не береться прогнозувати.

 

Якщо ще 2014 року Fidesz користувалася підтримкою приблизно 44 відсотків угорців, то за рік її популярність впала більш ніж удвічі – до 21%. Якщо б парламентські вибори в Угорщині відбулися найближчим часом, то партія змогла б набрати лише 15% голосів.

 

Нагадаємо, що стрімко втрачати популярність Fidesz почав у вересні 2014 року, коли уряд вирішив запровадити так званий «податок на інтернет». Тисячі людей вийшли з протестними акціями на вулиці Будапешта й інших міст. Уряду тоді довелося відмовився від своїх планів, проте він почав  готувати нові проекти.

 

Наприклад було запроваджено заборону крамницям працювати у неділю. Хоча, з’ясувалося, що для деяких торгівельних фірм існують винятки. Наприклад, для близької до уряду мережі супермаркетів CBA.

 

Далі випливла на світ мутна історія зі зятем Орбана Іштваном Тіборсем (István Tiborcz). Цей молодий чоловік одружився на доньці угорського прем'єра Рейчел Орбан 2010 року, а в грудні 2014-го вже придбав порт в місті Кестелі на озері Балатон. Попередньо тесть подбав про те, щоб порт було виведено з-під заборони продажу.  

 

Як зазначають мадярські журналісти, активи Тіборса після одруження зросли на кілька сотень мільйонів форинтів. Зайве казати, що тут не обійшлося без не надто прозорих схем. Загалом же збагачення членів родин політиків можна вважати відносно новим феноменом в Угорщині. Досі такі звинувачення висувалися лише щодо олігархів.

 

До речі, про них.  Одним з найбільш відомих олігархів у країні є згаданий Лайош Сімічка. Він завжди вважався близьким другом Віктора Орбана. Вони колєґували ще з війська, у якому служили у 80-х роках. Потім разом навчалися на правничих студіях Будапештського університету.

 

Вони обидвоє стали засновниками організації Fidesz, яка спершу, ще в останні роки існування Угорської Народної Республіки, була молодіжним антикомуністичним рухом. Потім рух перетворився на партію і вступив у велику політичну гру.

 

Своє входження у світ капіталу Сімічка розпочав з посади головного скарбника партії, яку обіймав  у 1990-тих роках. Потім він заснував власне будівельне підприємство Közgep, проте звязків з Орбаном і Fidesz не поривав.  

 

Щойно Fidesz став урядовою партією, як будівельна фірма Сімічки почала отримувати сотні мільйонів євро на будівництво державних доріг. Поступово Сімічка розширяв сфери своєї діяльності, перетворюючись на повноцінного олігарха й медіа-магната.

 

Бізнесмен, своєю чергою, надавав чільне місце партії у підконтрольних йому засобах масової інформації. Таким чином забезпечувалася публікація доброзичливих матеріалів про Fidesz, Орбана і його соратників. Опозиція у цих ЗМІ, звісно, поливалася брудом.

 

Однак минулого року між Сімічкою і Орбаном пробігла чорна кішка, а нині від їхньої славетної дружби не лишилося й сліду. Що більше, олігарх фактично звинуватив чинного прем’єра  в співпраці з комуністичними спецслужбами. Він висловив припущення, що Орбан міг у комуністичні часи доносити на своїх соратників.

 

«Протягом 30 років я вірив його словам. Але сьогодні я більше не знаю, що й думати», – заявив Сімічка в інтерв'ю одній угорській газеті. Що більше, він висловив припущення, що у Москви є досьє про співпрацю Орбана з комуністами, і Кремль використовує ці документи, аби посилити свій вплив в Угорщині. Саме цим олігарх пояснював зближення прем’єра з Росією.

 

Сімічка намагається розіграти карту традиційної нелюбові більшості мадярів до Росії. Він чимраз частіше  виступає з публічною критикою прем'єр-міністра, заявляючи, що проросійська політика Угорщини є неприйнятною. Згідно з одним з проведених нещодавно опитувань громадської думки, 60% угорців поділяють цю точку зору. Бо все ж як би далеко не заходила напруженість у стосунках з Брюсселем, більшість мадярів виступають за тіснішу співпрацю всередині Європейської Унії і за розширення контактів зі Сполученими Штатами.

 

Чим пояснюють угорські аналітики такий різкий антиорбанівський крен Сімічки. Передовсім тим, що чинний прем’єр-міністр вирішив обмежити впливовість олігарха. Бізнесмен, до котрого бігають на прийняття члени уряду й змушені ганебно там висиджувати по кілька годин, очікуючи на аудієнцію, раніше чи пізніше стає небезпечним для авторитарного державного лідера.  

 

Тож Орбан вирішив поступово розбавляти його впливовість новими особами. Тому він поступово благословляв на «олігархство» чимраз нових ділових людей. У середовищі мас-медіа таким чином з’явився бізнесмен Янош Шанта, котрий почав стрімко здобувати активи. У банківській сфері з’явився новоспечений олігарх, колишній голлівудський продюсер Енді Вайна, який досить неочікувано отримав багатомільярдинй кредит з державного Eximbank’у. Сферу розваг і туризму почав підминати під себе Іштван Ґаранчі – власник футбольного клубу FC Videoton.

 

Чого ж слід очікувати від сварки давніх друзів? Передовсім поступової втрати монополії Fidesz на владу. Опозиція, як ми вже зазначали, поки що занадто слабка, щоб належним чином скористатися з цих процесів. Проте грошові потоки, спрямовані в політичні проекти, як ми вже добре знаємо, здатні творити дива. 

11.03.2016