Уряд отримав для розгляду законопроект про одностатеве партнерство.

Кабінет міністрів України отримав для розгляду проект закону про легалізацію в Україні цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар.

 

Про це йдеться у "Плані заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року", щойно опублікованому на офіційному "Урядовому порталі". Саме ж розпорядження датоване 23 листопада 2015 року.

 

Зокрема, одним із пунктів плану є створення ефективної системи запобігання та протидії дискримінації. Уряд заповзявся розробити законопроект про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар "з урахуванням майнових і немайнових прав, зокрема володіння та наслідування майна, утримання одного партнера іншим в разі непрацездатності, конституційного права несвідчення проти свого партнера".

 

У табличці щодо статусу виконання цього пункту зазначено: законопроект уже подано на розгляд Кабміну.

 

План передбачає також низку інших антидискримінаційних кроків, котрі можуть неоднозначно потрактуватися в Україні. Зокрема, держава мусить адаптувати до норм ЄС перелік підстав, за якими забороняється дискримінація, "включаючи заборону дискримінації на ґрунті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності". Український уряд також зобов'язався створити ефективну систему покарання за злочини, "скоєні з мотивів нетерпимості за такими ознаками як [...] сексуальна орієнтація, транссексуальність". Державні служби також мають розробити проект офіційного "Порядку здійснення заміни офіційних документів особам, яким встановлено клінічний діагноз транссексуальність”, "Порядку надання медичної допомоги особам, які потребують зміни (корекції) статевої належності" тощо.

 

11.03.2016