В УКУ презентували книгу Жана Ваньє, який працює з розумово неповносправними.

У Львові в Українському католицькому університеті центр «Емаус» презентував книгу відомого канадського та французького громадського діяча, філософа, засновника міжнародних спільнот для осіб з розумовою неповносправністю «Лярш» та «Віра і Світло» Жана Ваньє – «Дорога додому», повідомили в прес-службі УКУ.

 

«Дорога додому» – це роздуми Жана Ваньє про те, що означає бути людиною поза межами бар’єрів, які розділяють сильних і слабких, раси і національності, багатих і бідних. У своїй праці з розумово неповносправними чоловіками і жінками він зіткнувся зі світом невимовних страждань. Проте Жан Ваньє також розгледів у цих людях надзвичайні риси тих, хто повинен відіграти особливу роль у зціленні сердець та усуненні бар’єрів, які розділяють людей.

 

«Жан Ваньє хоче бути миротворцем у сучасному світі. Колись він рятував людей з розумовою неповносправністю, яких ховали за високими мурами психлікарень. Він зазначає, що такі мури будуються й сьогодні довкола таборів з біженцями. Жан Ваньє закликає змінюватись самому, прагнути стати ближчими до нужденних людей і тоді світ стане добрішим», – розповіла про філософа прес-секретар спільноти Емаус Надія Калачора.

 

Жан Ваньє заснував міжнародну спільноту «Лярш», яка сьогодні діє у 35 країнах світу, де люди з розумовою неповностправністю та їх асистенти живуть разом.

 

У 2015 році Жана Ваньє визнали «підприємцем у галузі духу» та вручили йому престижну Темплтонівську премію (аналог Нобелівської премії) за відкриття важливої ролі вразливих людей у творенні справедливого, відкритого і гуманного суспільства.

11.03.2016