Вогкість і грибок руйнують один з найдавніших храмів міста.

У Львові вогкість та грибок руйнують пам’ятку архітектури національного значення, один з найдавніших храмів міста – церкву святого Миколая, що на вул. Б.Хмельницького, йдеться на сайті Духовна велич Львова.

 

Храм збудований, ймовірно, у другій половині XIII ст. Документ 1292 року про надання князем Левом церкві земельних угідь може вказувати на одну із можливих дат завершення будівництва.

 

Сьогодні стіни стародавнього храму покриті вологою і починають руйнуватися.

 

За словами начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко, основна проблема стосується дренажу території і водовідведення.

 

«Ділянка території, на якій стоїть храм, нахилена, над нею є горб, тому вся вода стікає під церкву. Внаслідок цього волога піднімається по стінах, і вони руйнуються. Відтак, найперше, що треба зробити – облаштувати дренаж території і відвести воду. Це першочергова проблема. Щодо даху, то він ще не тече, але вже є тенденція до того, що його треба міняти», – сказала чиновниця.

 

Вона додала, що цьогоріч з міського бюджету Львова виділено 90 тис. грн на проектну документацію ремонтних робіт.

 

«Коли буде кошторис, тоді буде відомо, скільки потрібно коштів на ремонт. Проектна документація вже опрацьовується. Думаю, за місяць вона буде готова», – пояснила Лілія Онищенко.

 

Директор наукової бібліотеки ЛНУ ім. І.Франка, історик Василь Кметь розповів, що найбільший реставраційний проект у церкві здійснений у 20-х роках минулого століття, а в післявоєнні роки в церкві не відбувалося жодних капітальних ремонтів.

07.03.2016