На зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі сторонам не вдалося досягнути консенсусу.

Міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії обговорювали передовсім можливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу до кінця першого півріччя, тобто до липня, 2016 року – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

 

 «Ми сподіваємося, що вибори відбудуться до закінчення першого півріччя 2016-го. Ми сподіваємося,  що відповідний закон ухвалить Верховна Рада України, в повній відповідності до Мінських угод від 11-12 лютого 2015 року», – заявив міністр закордонних справ і міжнародного розвитку Франції Жан-Марк Ейро журналістам на брифінгу після зустрічі.

 

Тим часом міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що на Донбасі не доречно проводити вибори до того часу, поки там не припиниться збройне протистояння й не буде гарантована цілковита безпека.

 

«Не зважайте на різні інтерпретації. Жодних висновків не погодили. Наша позиція – спочатку безпека», – написав він в своєму Тwitter’і.

 

 

Глава ж російського МЗС Сергій Лавров наполягає на проведені виборів, не зважаючи на будь-які обставини.

 

Керівник німецького зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр, своєю чергою, відверто поскаржився на відсутність поступу на перемовинах в Парижі: «Іноді у мене складається враження, що Москва і Київ не усвідомлюють, наскільки серйозна ситуація, який великий тиск чиниться на нас. Цього тупцювання на місці, безумовно, не достатньо, щоб стабілізувати обстановку в довгостроковій перспективі».

 

Єдиним відносно позитивним наслідком зустрічі було лише те, що міністри закликали сторони конфлікту на сході України до обміну «всіх полонених і осіб, котрі незаконно утримуються під вартою». За словами учасників перемовин, ця процедура повинна бути завершена до 30 квітня.

04.03.2016