Сто днів міської ради оцінили експерти КВУ та "Чесно".

Найкраще  у Львівській міськраді в перші 100 днів нового скликання працювали депутати  Української Галицької партії, найгірше — «Блоку Петра Порошенка "Солідарність"» (ББП"С"), «Свободи» та «Громадянської позиції» («ГП»). Про це свідчить експертне опитування (21 експерт), яке провело Комітет виборців України та Громадський рух «Чесно» щодо перших 100 днів роботи Львівської міської ради.

 

Майже 39% опитаних вважають, що робота новообраної ЛМР стала кращою, аніж за роботи попередньої каденції, натомість 32% — вважають навпаки, розповіла голова правління ЛГО «Комітет виборців України» Соломія Саврук.

 

Експерти оцінювали фракції за чотирма основними показниками (в 5-бальній системі):

— робота у міській раді: участь у пленарних засіданнях, підготовка нормативних документів, обговорення порядку денного тощо (середній бал по всіх фракціях — 3,00: від 3.76 в УГП до 2.52 в «Народного контролю»);

— виконання своїх передвиборчих обіцянок (середній бал — 2.26: від 3.05 в УГП до 1.90 «ГП»  та БПП"С");

— робота з виборцями після виборів  (середній бал — 2.24: від 2.81 в УГП до 1.76 «ГП»);

— ефективність роботи у комісіях (середній бал — 2.95: від 3.48 в УГП до 2.52 «НК»);

 

За всіма цими показниками першою була фракція УГП, другою — теж за всіма показниками — фракція «Самопомочі». 

За цими показниками фракції отримали від експертів такі оцінки:

Українська Галицька партія — 13.10

Об'єднання «Самопоміч» — 12.24

Українське об'єднання патріотів - Укроп — 10.52

Всеукраїнське об'єднання «Свобода» — 9.76

Блок Петра Порошенка "Солідарність" — 9.33

Громадський рух «Народний контроль» — 9.14

Громадянська позиція — 9.05

 

З комісій міськради найкраще, за даними дослідження, працювали комісія фінансів і планування бюджету, комісія законності і свободи слова та депутатської етики, а також комісія архітектури, містобудування та охорони історичного середовища.

 

За результатами опитування експертів щодо перших 100 днів роботи Львівської міської ради та міського голови рекомендації депутатам від КВУ та руху ЧЕСНО такі:

 

1) Напрацювати новий статут міста, в якому забезпечити права мешканців та їх вплив на прийняття рішень.

2) Чітко сформулювати свої цілі на найближчий рік роботи в міській раді. Не обмежуватися загальними гаслами, а означити, які проблеми маєте на меті розв’язати, які конкретні кроки для цього зробите.

3) Підвищити публічність міської ради, зокрема: чітко визначитися з комунікаційними майданчиками (сторінки в соцмережах, інтернет сайти, рубрики в новинах тощо), де Ви будете оприлюднювати свою позицію щодо того чи іншого питання порядку денного, аргументи щодо свого голосування/ не голосування за питання, відповідати на питання виборців.

4) Дотримуватись процедур прийняття рішень – за 20 днів до голосування оприлюднювати проект рішень на сайті міської ради, як це передбачено чинним законодавством.

5) Організовувати громадські обговорення з важливих питань не окремими фракціями, а спільно. Громадянам має бути легко долучитися до обговорення. 

6) Прийняти положення про звітність депутатів Львівської міської ради, а також регламентувати звітування міського голови.

 

02.03.2016