У Росії судять чоловіка за фразу «Бога немає».

Ставропільський суд розпочав розгляд справи користувача соціальної мережі «ВКонтакте» Віктора Краснова, котрого звинувачують в образі почуттів віруючих під час суперечки в соціальній мережі «ВКонтакте». Про це повідомив російський інформаційний портал Snob.ru.

 

                                            Віктор Краснов   

 

Слідчий комітет Росії з Промислового району Ставрополя наприкінці 2015 року звинуватив Віктора Краснову за частиною 1 статті 148 Кримінального кодексу (образа почуттів віруючих). Стаття передбачає покарання до року ув'язнення в колонії.

 

Все почалося з того, що восени 2014 року Краснов написав в соцмережі коментар незнайомцю зі словами «Бога немає», а також назвав у суперечці Біблію «збіркою єврейських казок».

 

Чоловік, якому було адресовано коментарі Краснова, написав заяву на блогера в правоохоронні органи. Позивач, як з’ясувалося, на момент описаної суперечки був студентом юридичного факультету.

 

Слідство примусово помістило Краснова на місяць в психіатричну лікарню, проте експертиза визнала його осудним. Лінгвістична експертиза Північно-Кавказького центру судової експертизи показала, що в словах ставропільця «немає образи людини за ознакою релігійної приналежності, але є образа її почуттів».

 

Фігурант справи, в свою чергу, поскаржився на анонімні погрози і тиск з боку співробітників правоохоронних органів.

 

Кримінальну відповідальність за образу релігійних почуттів (ст. 148 КК РФ)  було запроваджено в Росії 2013 року після процесу над учасницями групи Pussy Riot. Стаття передбачає покарання у вигляді великого штрафу і позбавлення волі на термін до трьох років.

 

У липні 2015 року спільноту «Бога нет» у «ВКонтакте» було заблоковано за рішенням суду як таку, що ображає релігійні почуття. 

02.03.2016