Війська Росії, Ірану й Башара Асада порушують умова перемир'я в Сирії.

Таке звинувачення висунула президентові Сирії, російській та іранські сторонам сирійська опозиція – повідомило радіо Deutschlandfunk з покликом на лист за підписом голови Вищого комітету щодо переговорів Ріяда Хіджаба на ім'я генсека ООН Пан Ґі Муна.

 

 

«З жалем повідомляємо Вас, що ворожі дії, які чинить Росія, Іран, сирійський режим, іноземні збройні формування і союзні їм найманці проти сирійського народу, не припинилися, незважаючи на набуття чинності перемир'я з 27 лютого», – йдеться в документі. У ньому стверджується, що російські війська з моменту офіційного початку перемир'я завдали 26 ударів по районах, контрольованих опозиціонерами, котрі погодилися на припинення вогню. Російська авіація продовжує бомбардування, як призвели до загибелі і поранення мирних мешканців, сказано в листі.

 

Сирійські опозиціонери вимагають від ООН і «Групи друзів Сирії» визначити райони, «які повністю беруть участь в перемир'ї». У документі зазначено, що Москва «поширює неправдиву інформацію на військовій мапі, на якій вказується розподіл сил на території Сирії, і приписує цю інформацію ООН для досягнення своїх політичних і військових цілей, в тому числі для виключення певних районів з перемир'я».

 

Нагадаємо, що домовленості між сирійським урядом та опозицією про припинення воєнних дій в Сирії, було досягнуто 22 лютого за посередництва Росії і США. Угода офіційно вступила в силу з 00:00 годин за Дамаським часом 27 лютого.

29.02.2016