Океан на Хароні?

Під корою льоду, що вкриває поверхню Харона – найбільшого супутника Плутона, ймовірно, був колись рідкий океан. Докази цього можна побачити на знімках, зроблених космічним апаратом NASA «Нові обрії». Вони демонструють довгі траншеї та заглиблення на крижаній площі супутника, що, ймовірно, виникли при охолодженні та замерзанні океану під льодом.

 

 

 

Ці знімки косміного апарату «Нові обрії» демонструють частину системи каньйонів Serenity Chasma на Хароні. 

 

 

Космічний апарат NASA «Нові горизонти» вже приніс кілька несподіванок з далекої карликової планети Плутон, зокрема голубий туман, рідкий глетчер та потенційні льодові вулкани.

 

На найбільший супутник Плутона – Харон – дотепер звертали значно менше уваги. Нещодавно фотографії Харона, що за розмірами практично такий самий, як і карликова планета Плутон, стали причиною жвавих дискусій. Вони вказують на те, що Харон раніше міг володіти рідким океаном, розташованим під корою льоду. Про це свідчить система траншей, тріщин і довгі виступи на поверхні крижаного супутника.

 

Найновіші фото з космічного апарата NASA «Нові обрії» демонструють територію, неофіційно названу Serenity Chasma. Це – велика система глибоких протяжних каньйонів, розташованих навколо екватора Харона. Вона – майже 1 800 кілометрів завдовжки і має 7, 5 кілометрів глибини. Великий каньйон на Землі, що тягнеться вздовж 450 кілометрів та 1, 6 кілометра вглиб є лише шостою частиною Харонової геологічної системи.

 

На знімках каньйонів видно деякі структури, які геологи з NASA вважають смугами розтягнення: вони, найімовірніше, виникнули, коли глибокий, рідкий шар під льодовою корою замерз, а це призвело до розтягнення крижаної поверхні. Як наслідок верхній шар розірвався і виникли ще дотепер видимі каньйони.

 

Це означає, що сьогодні наскрізь крижаний супутник Харон раніше міг володіти рідким океаном – як і сучасні супутник Юпітера Європа чи Сатурна Енцелад. Тепло, що втримує ці океани рідкими, походить, ймовірно, від приливних сил, якими планети впливають на свої супутники.

 

Але тоді виникає запитання, звідки на Хароні взялося необхідне тепло? Адже карликова планета замаленька для того, щоби спричиняти необхідні приливні сили. На думку учених, заміть них рідкий океан тут існував завдяки спеці, що виникла ще в часи формування Сонячної системи. До того ж, розпад радіоактивних елементів всередині Харона, що завбільшки майже 1 300 кілометрів, міг нагрівати супутник на ранніх етапах його існування.

 

 

Hatte Plutomond Charon einst einen Ozean? 

Scinexx.de, 22/02/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

26.02.2016