В Оренбурзі знесли дім Тараса Шевченка.

В Оренбурзі зруйнували будинок, де мешкав Тарас Шевченко.

 

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко на засіданні уряду, повідомляє "Українська правда".

 

"У місті Оренбург, Російська Федерація, знищено будинок, де перебував Тарас Шевченко під час заслання, яке йому влаштував тодішній російський цар. Теперішній російський "цар", президент Путін, напевне, хоче знищити і пам'ять про Шевченка", – заявив Кириленко.

 

"Не зважаючи на те, що будинок був пам'яткою архітектури національного значення і мав відповідний охоронний номер, він зруйнований повністю. На його місці побудований об'єкт інфраструктури – парковка для приватного банку. Це порушення не тільки національного законодавства, це їхня внутрішня справа, а й усіх міжнародних норм", – обурився міністр.

 

Мінкульт та МЗС звернуться до ЮНЕСКО та інших міжнародних пам'яткоохоронних організацій, аби ті відреагували на дії РФ.

 

Міністр нагадав, що в Україні також є багато пам'яток, пов'язаних із діячами російської культури. "У нас в голову нікому не приходить знищити будинок, скажімо, де перебував Пушкін", – додав Кириленко.

 

Видання orenday.ru пише, що будинок зруйнували "у той рік, коли вся Росія жила під егідою Року літератури", – тобто у 2015-му.

 

Місцеве управління поліції за запитом небайдужих мешканців Оренбурга відкрило карну справу щодо знесення об'єкта культурної спадщини.

 

24.02.2016