РНБО оприлюднила стенограму засідання за 28 лютого 2014 року, на якому обговорювалася анексія Криму.

Рада національної безпеки та оборони оприлюднила стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, на якому йшлося про кроки України у відповідь на початок аґресії Росії в Криму.

 

Документ розкрили для громадськості під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

Зокрема, на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року йшлося про можливість запровадження в Україні воєнного стану. Єдиним прибічником такого кроку виявився тодішній голова Верховної Ради, в.о. президента Олександр Турчинов. Натомість найбільш палким противником ескалації виступила Юлія Тимошенко, котра брала участь у засіданні як звичайний політик, не маючи повноважень члена Радбезу. Проти воєнного стану у своїх виступах також висловилися прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, уповноважений з питань СБУ Валентин Наливайченко, голова Нацбанку Степан Кубів.

 

"Шановні колеги, мова іде про оголошення війни Росії, – аргументував Яценюк. – Введення військового стану – оголошення війни Російській Федерації. Справа в тому, що Віктор Янукович підписав Угоду про перебування в Криму російського Чорноморського флоту. Нагадаю вам, як поступили росіяни в Грузії, – вони діяли, як фашисти!... Буде заява Росії відразу після введення військового стану "Про захист громадян Росії і російськомовного населення, котре має етнічні зв’язки з Росією". Це сценарій, який виписали росіяни, і ми ліземо в цей сценарій".

 

Прем’єр-міністр зазначив, що Україна має три проблеми, котрі не дозволяють дати відсіч Росії: проблема "реальної здатності" сил, фінансування, обмеженість у часі. "У нас на казначейському рахунку взагалі відсутні гроші", – бідкався Яценюк. Голова уряду закликав "спробувати вирішити якомога швидше це через політичні консультації і через іноземних посередників".

 

"Якщо ми йдемо на шляху введення військового стану, побачите, що почнеться. Це частина їхнього плану. Туди, окрім військових, приїдуть чеченці, якщо вже не приїхали. Там буде етнічний конфлікт розпалений, і нас звинуватять як центральну владу в тому, що ми через "смикання м’язами" – яких нема – спровокували конфлікт і кров у Криму. Росія відразу введе війська на материкову Україну. За інформацією міністра оборони, у нас немає сил Київ захистити. Тому ми повинні тягнути до останнього", – заявляв Яценюк. Він також пропонував погоджуватися на широку автономію для Криму, натомість намагатися виграти час, "щоб реанімувати в країні силовий блок, щоб оживити в Україні елементарну владу".

 

До моменту, коли до дискусії приєдналася Юлія Тимошенко, вже могло скластися враження про те, що між Турчиновим – на той час адміністративним лідером "Батьківщини" – і Тимошенко, щойно звільненої із в’язниці, існували протиріччя. Юлія Володимирівна встряла у дискусію реплікою: "Олександре Валентиновичу, ви що не бачите, що я руку тримаю?".

 

Юлія Тимошенко заявила, що не мала наміру виступати, проте "як лідер найбільшої партії коаліції не можу мовчати". "Ціна сьогоднішнього рішення неймовірно висока, і ми не маємо права на помилку. Я провела консультації з найбільш досвідченими людьми, і можу сказати, що Путін хоче реалізувати абхазький сценарій, і тільки чекає, аби ми дали йому привід. Ви пригадуєте, як тоді повівся на його провокацію Саакашвілі, і програв! Ми не маємо права повторювати його помилок", – заявила Тимошенко.

 

Лідер "Батьківщини" порадила звернути увагу на стан українського війська. "Подивіться, чи можемо ми протистояти йому в Криму, де на порядок більше російських солдатів, найсучасніша зброя, повноцінні російські військові бази?" – апелювала Тимошенко.

 

"Я також розмовляла з нашими закордонними партнерами, і вони теж стверджують – російські війська на кордоні, і просять не робити жодних рухів. Ми маємо їх послухати, бо без них ми абсолютно безсилі", – наполягала лідер БЮТ. Тимошенко закликала "благати все міжнародне товариство" стати на захист України. "Це наша єдина надія. Жоден танк не повинен виїхати з казарми, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш… Ніякого воєнного стану і активізації наших військ! Ми маємо стати найбільш мирною націє на планеті, поводитися, як голуби миру", – заявила Тимошенко.

 

Олександр Турчинов у відповідь на репліки ЮВТ сказав: "Ви пропонуєте нічого не робити?"

 

Тимошенко ж зазначила, що пропонує нестандартні ходи: або конференцію з питань миру в Криму, або запрошення миротворців. "Я не можу голосувати, бо не є членом Ради нацбезпеки, але прошу почути мене, оцінити все, і в жодному випадку не запроваджувати воєнний стан та не потрапити до пастки Путіна", – просила Тимошенко.

 

Голова СБУ Валентин Наливайченко тоді підтвердив: інформація, котра надходить до спецслужби, "повністю підтверджує готовність Росії до введення військ, що концентруються вздовж нашого кордону". "І американці, і німці – всі в один голос просять нас не починати будь-яких активних дій, бо, за даними їхніх розвідок, Путін використає це для початку широкомасштабного сухопутного вторгнення. Ми маємо почути західних партнерів", – закликав Наливайченко.

 

Натомість Олександр Турчинов трактував оголошені промовцями заяви саме як свідчення потреби змобілізуватися. "Якщо зважити на рівень готовності російських військ на наших східних кордонах, то ми маємо зробити все, аби бути спроможними захищатися. Росіяни будуть рахуватися лише з сильними... Нам потрібна повна мобілізація країни, слід негайно кидати наявні війська з Центру та Заходу на Схід та Південь. Це життєво необхідно!" – наполягав Турчинов.

 

Тоді в дискусію ще раз втрутилася Тимошенко: "Ви уявляєте, що почнеться в країні, якщо танки та БТРи почнуть їздити вулицями міст?" – а Турчинов мусив їй вказати на нетактовність: "Я вас не перебивав, Юліє Володимирівно". При цім голова Верховної Ради підкреслив, що "ще більша паніка буде, якщо на Хрещатику будуть російські танки".

 

"Ми мусимо зробити все для того, аби бути спроможними захищатися, в тому числі і самотужки, якщо не дочекаємося військової допомоги від Заходу. А для цього слід діяти", – наполягав Турчинов.

 

Після цього він поставив пропозицію оголосити воєнний стан на голосування – та ця ідея набрала лише один голос. "Хто "ЗА"? Ясно. "ЗА" – один Турчинов. Це означає, що рішення не прийнято", – підсумував Турчинов.

 

Також засідання РНБО переривалося для розмови між Турчиновим та спікером держдуми Росії Сергієм Наришкіним. "Наришкін передав мені погрози від Путіна. Вони не виключають, як він сказав, прийняття жорстких рішень щодо України за переслідування росіян і російськомовних. Мабуть, натякають на прийняття рішення щодо введення військ не тільки до Криму. Передав слова Путіна, що якщо загине хоч один росіянин, – вони оголосять нас військовими злочинцями і будуть переслідувати по всьому світу", – розповів тодішній спікер парламенту.

 

Якщо вірити стенограмі, Турчинов не розгубився: "Я відповів, що, розпочавши агресію проти України, вони вже стали злочинцями і будуть відповідати перед міжнародним судом".

 

Оприлюднення стенограми було анонсоване Радбезом іще 19 лютого.

 

Парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони очолює Сергій Пашинський, народний депутат від "Народного фронту", котрий за "тимчасового президентства" Турчинова був в.о. голови Адміністрації президента.

 

22.02.2016