Тегеран відмовився заморожувати видобування нафти.

Влада Ірану заявила, що не бачить логіки в обмеженні рівня видобутку нафти і не має наміру приєднуватися до відповідної домовленості, укладеної у вівторок, 16 лютого, в Досі представниками Росії і трьох країн ОПЕК – повідомило радіо ВВС.

 

 

За словами представників Міністерства нафти Ірану, котрі відповідають за взаємодію з ОПЕК, багато країн нарощували рівень видобутку нафти в той час, як Тегеран перебував під санкціями Заходу. Тепер, коли ці санкції скасовано, нарощувати рівень видобутку має намір вже сам Іран.

 

Рішення Тегерана таким чином робить беззмістовною підписану в Досі угоду, оскільки обов'язковою умовою в ній передбачено згоду на аналогічні заходи всіх країн-членів ОПЕК, в число котрих входить і Іран.

 

Щоправда деякі інші країни-члени нафтового картелю вже висловилися за підтримку угоди. Зокрема, про готовність приєднатися до заморожування рівня видобутку нафти офіційно оголосила влада Кувейту.

 

За даними міністерства нафти країни, Кувейт готовий закріпити рівень видобутку нафти в країні на нинішньому рівні в три мільйони барелів на добу. Однак він зробить це тільки в тому випадку, якщо угоду вдасться реалізувати за участі всіх членів ОПЕК.

 

Угоду про заморожування видобутку нафти на рівні січня цього року уклали Росія, Саудівська Аравія, Катар і Венесуела. Разом ці країни добувають приблизно чверть всіх світових запасів «чорного золота».

 

Метою угоди вважається підвищення цін на нафту, які постійно падають за останні місяці. При цьому ринки скептично відреагували на підсумки зустрічі в Досі, оскільки її учасники мають домовитися ще з десятьма країнами, включно з Іраном.

17.02.2016