Вперше відбулася зустріч глав Католицької і Російської православної церков.

Папа Римський Франціск і патріарх Московський і всієї Русі Кірілл зустрілися на Кубі в  міжнародному аеропорту Гавани імені Хосе Марті – повідомило інформаційне агентство Reuters.

 

 

«Ми провели дві години у відкритій братській дискусії щодо майбутнього християн і людської цивілізації. Це була змістовна розмова, яка дала нам можливість відчути один одного і задекларувати те, що сьогодні дві Церкви можуть спільно працювати, захищаючи християн всього світу, працювати разом, щоб не було війни, щоб усюди поважалося життя людини, щоб укріплювалися сімейні цінності і основи моралі», – так прокоментував хід зустрічі патріарх РПЦ:

 

«Ми говорили як брати, тому  що ми маємо ту ж саму віру. Я запевняю, що у цьому діалозі я відчував Духа Святого. Я вдячний  Його Святості за зусилля в пошуку спільного єднання. Ми обговорили низку ініціатив, які можна буде здійснити. Дякую владі Куби за зусилля в організації цієї зустрічі», – зазначив своєю чергою Папа Римський.

 

Папа Римський і патріарх РПЦ підписали спільну декларацію за підсумками зустрічі в Гавані. Кілька пунктів документу присвячені Україні. Зокрема питанню Української греко-католицької церкви:

 

«Сподіваємося, що наша зустріч сприятиме примиренню там, де існує напруження між греко-католиками а православними. Сьогодні очевидно, що метод «унії»  колишніх століть, мислимий як єднання однієї спільноти з іншою,коштом відособлення її від своєї Церкви, не є способом відновлення єдності. В той же час, церковні спільноти, що з’явилися як результат історичних обставин, мають право існувати та здійснювати все необхідне для задоволення духовних потреб своїх вірних, шукаючи миру зі своїми сусідами. Православні та греко-католики потребують примирення та пошуків взаємоприйнятних форм співіснування.».

 

Ще один «український пункт» стосувався міжконфесійного порозуміння в країні. Зацитуємо його:

 

«Сподіваємось, що поділ між православними вірними в Україні буде подолано на основі існуючих канонічних норм, що всі православні християни України житимуть в мирі та гармонії, і що католицькі спільноти країни сприятимуть цьому, щоб наше християнське братерство ставало ще очевиднішим.»

 

Також у документі згадується збройний конфлікт в Україні:

 

«Ми жалкуємо з приводу конфлікту в Україні, який вже приніс багато смертей і який викликав незліченні страждання мирних мешканців та кинув суспільство у важку економічну та гуманітарну кризу. Закликаємо всі сторони конфлікту до розсудливості, суспільної солідарності та до активної діяльності задля досягнення миру. Вимагаємо від наших Церков в Україні трудитись над досягненням суспільної гармонію, утриматися від участі в зіткненні та підтримки подальшого розвитку конфлікту».

 

Також у деколарації міститься заклик до світового співтовариства запобігти вигнанню християн з Близького Сходу: «Наш погляд спрямований, перш за все, до тих регіонів світу, де християни зазнають гоніння. У багатьох країнах Близького сходу і Північної Африки наші брати і сестри во Христі винищуються цілими сім'ями, селами і містами. Їх храми зазнають варварського руйнування і розграбування, святині – осквернення, пам'ятники – знищення» .

13.02.2016