Контактній групі щодо Сирії вдалося домовитися.

На перемовинах в Мюнхені досягнуто згоди про «значне вгамування бойових дій», яке через тиждень має перерости в повне припинення вогню. Про це повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung з покликом на заяву міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра (Frank- Walter Steinmeier), зроблена ним у ніч на п'ятницю, 12 лютого.

 

 

Керівник німецького зовнішньополітичного відомства водночас застеріг: «Щойно через кілька днів стане зрозумілим, чи дійсно в Мюнхені вдалося досягти прориву у вирішенні сирійської кризи».

 

Держсекретар США Джон Керрі також виявив обережність в оцінці досягнутих результатів. «Справжній тест на успішність перемовин полягатиме в тому, чи стануть всі учасники контактної групи в дійсності дотримуватися взятих на себе зобов'язань», – сказав він на прес-конференції після зустрічі контактної групи.

 

Керрі повідомив журналістів, що сторони домовилися терміново забезпечити поставки продовольства і медикаментів в блоковані населені пункти в Сирії. При цьому, як зазначалося, бойові дії проти «Ісламської держави» не припиняться.

 

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про створення робочої групи РФ-США щодо припинення вогню в Сирії, куди увійдуть дипломати і військовики. Робота групи розпочнеться в Женеві вже від суботи, 13 лютого, і проходитиме на постій основі.

 

Також контктній групі вдалося попередньо домовитися про продовження мирних перемовин в Женеві між сирійськими повстанцями та урядом Сирії. «Переговори будуть відновлені так скоро, як це можливо», – заявив Джон Керрі.

12.02.2016