Легальне редагування геному

Засідання Комісії з питань людського запліднення та ембріології Сполученого Королівства (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) відбулося 14 січня 2016 року, але про результати стало відомо лише першого лютого. Згідно з оприлюдненими висновками, Інститут імені Френціса Кріка (Лондон) отримав дозвіл експериментувати з геномом ембріонів, які в клініках штучного запліднення виявилися зайвими. Сьогодні такі ембріони знищують. Критики схвального рішення застерігають: дозволивши редагувати ембріони, урядовці, ймовірно, відкрили двері дизайнові дітей і генетично модифікованим людям.  

 

 

 

Вже цієї весни в Великій Британії можуть модифікувати геном людського ембріону. На час есперименту ембріону буде від одного до семи днів.

 

 

Британським науковцям офіційно дозволили генетично змінювати людський ембріон. Інститут імені Френціса Кріка може взятися за суперечливі експерименти з березня, бо крім схвалення від Комісії з питань людського запліднення (HFEA), йому потрібно отримати зелене світло ще від Спеціальної дослідницької етичної комісії. Вона має встановити, чи той дозвіл, який надають донори матеріалів, узгоджується з додатковими експериментам, яким підлягатимуть ембріони.

 

Науковці планують деактивувати гени в несформованих ембріонах, що надходитимуть з клінік штучного запліднення. Так вони хочуть визначити, які з генів є важливими для здорового розвитку зародка.

 

Використовуватимуть при цьому конкретну технологію редагування геному – систему CRISPR/Cas9. Її відкрили як механізм бактеріального імунітету проти вірусної ДНК. Зараз елементи цієї технології застосовують для редагування геному.

 

Всі інші експерименти над зародками будуть заборонені. Всі ембріони, які використають у дослідженні, не дозволено переносити в жіноче тіло для виношування.

 

Пілотний експеримент, який повинен пройти ще етичне затвердження, залучить щонайбільше 30 ембріонів. Команда хотіла би працювати над наступними трьома генами, що може збільшити кількість зразків максимум до 120. Використовувати ембріони можна буде тільки впродовж 14 днів, потім їх знищуватимуть.

 

Зараз близько 50% запліднених яйцеклітин не розвиваються належним чином, й експерти вважають, що причина – в генетичному коді. Якби науковці знали, які гени є вирішальними для здорового клітинного поділу, вони б могли відфільтрувати ембріони, де ДНК не працює правильно, попереджуючи викидні та підвищуючи народжуваність.

 

Проте критики мають свої аргументи. Анна Сканлан (Anne Scanlan) з благодійної організації «Life» сказала: «HFEA зараз має репутацію першої в світі державної установи, що схвалила цю непевну та небезпечну технологію. Вона проігнорувала застереження понад ста науковців з цілого світу та дозволила процедуру, що може мати руйнівні довгострокові наслідки для людства».

 

Головний науковець Інституту імені Френціса Кріка доктор Кеті Найкен (Kathy Niakan) натомість переконана, що дослідження можуть цілком змінити наше розуміння людської біології та подарувати надію майбутнім батькам. «Ми б хотіли зрозуміти, які гени є необхідними для ембріона, щоби він розвинувся у здорову дитину, – сказала вона на брифінгу в Лондоні. – Викидні та безпліддя – дуже поширене явище, проте недостатньо вивчені. Ми віримо, що заплановане дослідження покращить наше розуміння найбільш раннього етапу людського життя».

 

Сер Пол Норс (Sir Paul Nurse), директор Інституту, сказав: «Я щасливий, що HFEA задовольнила заявку доктора Найкен. Запропоноване вченою дослідження є важливим для розуміння того, як здорові людські ембріони розвиваються, і збільшить кількість успішних випадків штучного запліднення, адже простежить за найбільш ранньою стадією людського розвитку – від одного до семи днів».

 

Це вдруге здійснюватимуть таку процедуру, проте лише вперше – з дозволу офіційної влади. Китайська команда минулого року також повідомила про подібні експерименти, що призвело до світового скандалу. Тоді китайські вчені використали методику CRISPR/Cas9 для редагування гену, що викликає захворювання крові під назвою бета-таласемія. Генетики на чолі з Женсю Хуаном з Університету ім. Сунь Ятсена в Ґуанчжоу застосували цю методику до 86 ембріонів, проте потрібний ген вдалося замінити лише чотирьом. В інших випадках експеримент спричинив «нецільові» або непередбачувані мутації. Команда використовувала лише нежиттєздатні ембріони, які не могли б розвинутись у плід, адже їх отримали шляхом штучного запліднення двома сперматозоїдами.

 

 

British scientists granted permission to genetically modify human embryos 

The Telegraph, 1/02/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

07.02.2016