Зустріч Папи Франціска і глави РПЦ Кірілла триватиме 4 години.

Про те, що Папа Римський нарешті зустрінеться із главою Російської православної церкви, йдеться в спільному комюніке Апостольської Столиці та Московського патріархату, оприлюдненому у п’ятницю, 5 лютого – повідомило Radio Vaticana.

 

                             Папа Франціск і митрополит РПЦ Іларіон

 

«Святий Престол та Московський Патріархат з радістю повідомляють, що завдячуючи Божій благодаті, Його Святість Папа Франціск та Його Святість Кирило, Патріарх Московський та всієї Русі, зустрінуться 12 лютого цього року. Зустріч відбудеться на Кубі, де Папа зупиниться на шляху до Мексики, і де Патріарх перебуватиме зі своїм офіційним візитом. Зустріч включатиме особисту розмову в міжнародному аеропорту Хосе Марті в Гавані та завершиться підписанням спільної декларації – зазначено в повідомленні.

 

Ця зустріч Глав Католицької та Російської Православної Церков, яка готувалася протягом тривалого часу, буде першою в історії та позначить важливий етап у стосунках між двома Церквами. Святий Престол та Московський Патріархат висловлюють побажання, що вона також стане знаком надії для всіх людей доброї волі та запрошують всіх християн палко молитися за те, щоб Бог поблагословив цю зустріч і вона принесла добрі плоди», – зазначено в повідомленні.

 

Стало відомо, що зустріч між Франціском і Кіріллом триватиме приблизно чотири години. Перемовини вестимуться іспанською та російською мовою з перекладачами. Однією з основних тем спілкування будуть гоніння на християн на Близькому Сході.

 

Після зустрічі на Кубі Понтифік планує відвідати з офіційним візитом Мексику. Кірілл запланував відвідати Парагвай і Бразилію.

 

Нагадаємо, що ще Папа Римський Іван-Павло ІІ в останні роки свого життя намагався організувати зустріч з патріархом РПЦ. Але ці зусилля так і залишилися без особливого успіху через небажання російської сторони, яка закидала Ватикану прозелітизм, зокрема в Україні.  РПЦ наполягала на існуванні певних «канонічних територій», на які вона на бажала пускати латинників. У цьому контексті й виникли й закиди Московського партіархату до Греко-Католицької церкви. 

 

Не виключено що й питання УГКЦ виникне на зустрічі в Гавані. Принаймні керівник синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляючи на прес-конференції про майбутню зустріч двох глав церков, понарікав: «Не знята проблема дій греко-католиків в Україні, зокрема, розгром уніатами трьох єпархій Московського патріархату в Західній Україні, перенесення центру Української греко-католицької церкви зі Львова до Києва, наполегливе бажання цієї церкви привласнити собі статус патріархату, поширення місії УГКЦ на традиційно православні землі східної і південної України, підтримка уніатами розкольників (Української Православної Церкви Київського патріархату – Z)».

05.02.2016