Через санкції та дешеву нафту Росія втратить майже 0,6 трлн доларів.

Такого висновку дійшли аналітики з Економічної експертної групи, підрахувавши евентуальні втрати російської господарки упродовж чотирьох років, починаючи з 2014 – повідомила російська газета «Ведомости» в п'ятницю, 5 лютого.

 

 

Економічна експертна група  (ЕЕГ) – незалежний аналітичний центр, що займається проблемами макроекономіки і державних фінансів Росії при Міністерстві фінансів РФ.

 

За словами директора ЕЕГ Овсія Гурвича,  Росія зазнає «комбінації двох шоків – західних санкцій та падіння цін на нафту».  «Втрати від фінансових санкцій становитимуть приблизно $ 170 млрд, недоотримані доходи від нафтогазового експорту – приблизно $ 400 млрд», – повідомив він свої підрахунки.

 

Причому розрахунки другого чинника робилися, виходячи з базової ціни за барель нафти 50 доларів. Порівнювалися передбачувані втрати зі ситуацією, коли б нафта коштувала 100 доларів за барель.

 

Вцілому скорочення валового припливу капіталу до Росії оцінюється приблизно в 280 млрд доларів за три з половиною роки, в тому числі близько 85 млрд – прямих інвестицій.

 

Як відзначають автори дослідження, два фінансових «шоки» не просто сумуються, а підсилюють один одного, створюючи синергічний ефект.

 

За розрахунками аналітиків, за чотири роки накопичені втрати зростання економіки Росії становитимуть 8,4 відсотка.

05.02.2016