Половина українців не зазирала до Конституції.

Половина українців – 50,4% – ніколи не читали Конституції. Третина – 32,7% – проглядала окремі розділи Основного закону; а весь текст подужало лише 12% українців.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, що його провели фонд "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології.

 

"Загалом, в Україні доволі низька обізнаність громадян зі змістом Основного закону країни – Конституції", – коментують експерти ДІФ.

 

При цім половина втаємничених респондентів – 53,2% – зазначила, що читала Конституцію, "щоб дізнатися про свої права". Значна частка – 40% – потребувала цього для роботи або навчання.

 

Лише половина українців – 50,4% – обізнана з тим, що єдиним джерелом влади і носієм суверенітету в Україні є народ. Однак 28,7% вважають, що таким джерелом є президент, 6,6% – Верховна Рада, 2,2% – вища сила. А ще 12,2% опитаних мали проблему з відповіддю.

 

Досить невелика частка респондентів знає про плани внесення змін до Конституції. Лише 9,7% вважають себе поінформованими про такі наміри; 46,6% опитаних "щось про це чули". Водночас 41,8% не знає про конституційні ініціативи нічого.

 

Ще менше ознайомлені з самими змінами: 5,2% – знають про них; 41,6% – щось чули; 49,2% – не знають нічого.

 

Опитування проводилося фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології між 15 та 25 грудня 2015 року для проекту Центру політико-правових реформ. Опитування проводилося у 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім АР Крим, а також окупованих територій Донбасу. В опитуванні використовувалася стратифікована чотириступенева випадкова вибірка з квотним відбором респондентів на останньому ступені. Загальний обсяг вибірки становив 2040 осіб. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

29.01.2016