Порошенко підписав закон, котрий дозволяє вносити зміни до Конституції не лише на "наступній сесії".

Президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону про регламент Верховної Ради щодо процедури ухвалення змін до Конституції у частині черговості сесії.

 

Цей закон у четвер був проголосований Верховною Радою та відразу ж надійшов президенту на підпис, інформує УНІАН.

 

Законом передбачено, що якщо законопроект про внесення змін до Конституції (який за висновком Конституційного Суду відповідає вимогам статей 157, 158 Основного закону) був попередньо схвалений ВР і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, тоді такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній за нею черговій сесії.

 

Подання щодо тлумачення відповідної норми Конституції народні депутати раніше скерували до КС. Це, зокрема, дозволить відтермінувати розгляд конституційних змін щодо "особливого статусу" Донбасу та децентралізації.

 

Рішення вдалося прийняти завдяки голосам частини фракцій "Опозиційного блоку", "Відродження" та "Волі народу".

 

Голова фракції “Самопоміч” Олег Березюк закликав народних депутатів “зупинитися і зберегти Конституцію, яка написана тими людьми, які були романтиками, але бути об'єктивними людьми, які поважали право”.

 

Голова Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що “в стінах парламенту відбувається антиконституційний переворот”.

 

Натомість голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив, що немає жодних об'єктивних причин говорити про неконституційні дії, а депутати лиш беруть час на додаткову дискусію щодо Конституції.

28.01.2016