Порахувати пасажирів: завдання підвищеної складності

Громадський транспорт — одна з тих проблем, яка постійно завдає клопотів і мешканцям галицьких міст, і владі. Загосподарювати цю сферу як належить ніяк не вдається, і одна з причин — фактична неможливість провадити облік пасажирів. Зі слів приватних перевізників, бізнес їхній мало що не збитковий, і вони повсякчас норовлять збільшити плату за проїзд. Громада і влада опираються, тож вартість користування маршрутками періодично зростає, але так, що невдоволені всі — пасажирам задорого, а перевізникам замало. Словом, багато років поспіль мова мовиться про запровадження електронного квитка: тут тобі і облік, і скасування контакту водія з готівкою. Найдовше з ідеєю носяться у Львові, однак першими до діла перейшли у Тернополі. Франківськ наразі у хвості.

 

 

Тернопіль тестує

 

Ще з осені минулого року в Тернополі у тестовому режимі працює автоматизована система оплати проїзду (АСОП). Запровадили її в міських тролейбусах. Наразі валідаторами — пристроями для видачі квитків-чеків — користуються неповних два десятки кондукторів.

 

Зі слів керівника комунального підприємства «Тернопільелектротранс» Андрія Мастюха, є надія забезпечити такими пристроями усіх кондукторів до кінця цього року. «Через валідатор підприємство може відслідковувати важливу інформацію, — пояснює Андрій Мастюх. — Наприклад, час, коли є "пікові" навантаження на тролейбусах, на яких зупинках. А пасажир через цей валідатор отримує квиток за проїзд, де вказано номер маршруту, номер тролейбуса, час та дату здійснення поїздки».

 

У «Тернопільелектротрансі» кажуть: кожен перевізник отримує за перевезення пільговиків субвенцію, нараховану за середнім коефіцієнтом. Добре, коли на пасажирів пільгових категорій цих коштів вистачає. В гіршому випадку КП мусить витрачати власні кошти. Коли АСОП запровадять і вона повноцінно запрацює, тролейбусники точно знатимуть, скільки пільговиків перевозять і скільки коштів на це потрібно.

 

Пасажири теж мають вигоду від квитка-чека. На ньому вказано номери маршруту, випуску, за яким їде тролейбус, та номер самого транспортного засобу, а також час проїзду. Кілька років тому в Тернополі активісти вже порушували тему обов'язкової видачі квитків, щоправда, у маршрутках після кількох ДТП. Тоді пасажири не могли довести свою правоту як потерпілих, оскільки не мали доказів, зокрема квитків, які могли би підтвердити, що саме в цій маршрутці і в цей час їхав пасажир. Автоматизована система оплати проїзду в тролейбусах показала, що проблему можна вирішити, зокрема в комунальному громадському транспорті.

 

Наразі АСОП використовують у тестовому режимі. Як пояснили в «Тернопільелектротрансі», для повноцінної роботи цієї системи у тролейбусах міста комунальне підприємство чекає на ухвалення Верховною Радою України відповідної законодавчої бази.

 

Коли це станеться, у Тернополі після апробації АСОП стартує ініціатива з пластиковими проїзними квитками. Їх планують долучити до картки тернополянина. В такому разі на проїзді можна буде навіть заощаджувати. Щоправда, тільки мешканцям міста.

 

На пластиковому квитку можна буде зберігати потенційні й наперед сплачені проїзди у тролейбусах, пояснює Андрій Мастюх. У спеціальних кіосках пасажири зможуть заплатити певну суму, поповнити карту, а потім використовувати її для проїзду в тролейбусі. Щоб реалізувати цей проект, треба дочекатися рішень виконкому Тернопільської міськради та сесії. Переймати досвід тролейбусникам немає в кого, бо Тернопіль — перше місто в Україні з електронними квитками. Схема роботи проста: карткою доторкнутись до спеціального пристрою, який видасть квиток. Ці пристрої, як кажуть в «Тернопільелектротрансі», наразі виготовляють у Чехії.

 

Тим часом автоматизована система оплати проїзду обходиться звичаними квитками-чеками, кондуктори далі вчаться користуватись валідаторами. А в міському уряді чекають на ухвалення парламентом законів, які дозволять перетворити проект з пілотного на постійний.

 

Львів йде шляхом спроб і помилок

 

У Львові впровадження системи електронної оплати проїзду стартує з квітня і теж у тестовому режимі. Спершу е-квиток планують запровадити на двох трамвайних маршрутах: №1 та №9. Але виглядатиме це все зовсім інакше, ніж у Тернополі.

 

Як інформує керівник міського управління міжвідомчої координації Тимофій Александронець, до проекту залучать один з комерційних банків та платіжну компанію, а оплата проїзду здійснюватиметься банківською карткою.

 

Але, застерігає пан Александронець, це ще не кінцевий план міськвиконкому, а лише перший з пілотних проектів, які допоможуть владі знайти найкращий варіант впровадження електронного квитка. Зокрема, йдеться про оплату проїзду за допомогою СМС чи за допомогою мобільного телефона з безконтактним чіпом.

 

«Ми будемо бачити, які з цих технологій будуть ефективними, і саме ці технології будемо впроваджувати на всьому транспорті. Передовсім це будуть комунальні транспортні підприємства», — пояснює Тимофій Александронець.

 

Водночас, зі слів директорки з інновацій у Львівській міській раді Яніки Мерило, після визначення конкретних шляхів подальшої ідеї проекту міський уряд сподівається залучити інвестора до реалізації цього проекту. Одним з таких інвесторів, каже вона, може стати ЄБРР, а поштовх має дати закон про державно-приватне партнерство, який нещодавно набув чинності і який дозволяє приватним інвесторам реалізовувати масштабні проекти, розраховані на кілька років у співпраці з державною чи місцевою владою.

 

Наразі до цього проекту є багато запитань. Чиновники кажуть, що передовсім йтиметься про запровадження його на комунальному транспорті — КП «Львівелектротранс» та АТП№1. Однак поки що не знають, чи вдасться поширити е-квиток на проїзд в автобусних маршрутах, що належать приватним перевізникам. Адже за технологічну новацію доведеться платити. Відтак постає питання, чи подорожчає проїзд загалом і як це сприймуть пасажири, які й сьогодні невдоволені співвідношенням ціни та сервісу.

 

Минулого року Львівська міська рада провела конкурс на вибір найкращої моделі впровадження системи автоматизованої оплати проїзду в міському транспорті. Участь у конкурсі взяли 11 компаній, а міська влада вибрала дві з них як такі, що найбільше пасують уявленням чиновників щодо реалізації цього проекту. Тоді перемогли ТОВ «АйБіЕй Україна» та «СофтСерв-Муніципальні технології».

 

Щодо шляхів реалізації проекту, то розглядалися як варіанти і концесії, і створення окремого комунального підприємства за рахунок бюджетних коштів та кредитів.

 

У травні минулого року міська влада оголосила, що ЄБРР погоджується фінансувати цей проект, який було оцінено майже в 10 млн євро. Після цього розмаїті робочі органи поринули в бурхливу діяльність для узгодження технологічних аспектів проекту.

 

То була друга спроба вирішити цю проблему, адже напередодні Євро-2012 виконавчі органи міської ради пропонували залучити інвестора з Латвії, однак не дістали згоди від депутатів міської ради. Міський голова Львова Андрій Садовий тоді пропонував залучити компанію «Ригас Карте», з якою місто мало створити спільне підприємство. Е-квиток мав охоплювати всі види транспорту. Пасажири мали б купувати картки, а в транспорті планувалося встановити так звані валідатори, які знімали б з карток кошти.

 

Однак депутати не дали згоди на створення такого спільного підприємства, бо виявили фінансові проблеми у латвійського підприємства, а крім того, мали претензії до системи розподілу коштів серед перевізників.

 

Перевізники не виявляли захвату від такого нововведення, оскільки велика частина ринку перевезень перебувала та й досі перебуває у сірій зоні, без чітких даних про пасажиропотік, а отже, і про грошові потоки. Зведення до одного знаменника означало вихід з тіні, тобто неминуче збільшення податкового навантаження. Очевидно, що це питання разом з вартістю впровадження технологічних новацій стане одним з наріжних під час перемовин з приватними перевізниками, але поки що усі сторони сприймають їх як віддалену перспективу на тлі щоденних проблем.

 

Франківський прорив відкладається

 

Найдалі від електронного квитка наразі Івано-Франківськ. Реалізувати декларації міської влади запровадити новітню систему розрахунків у громадському транспорті вже з 1 січня 2016 року виявилося справою нездоланною. Восени директор департаменту ЖКГ, транспорту та зв'язку Івано-Франківської міської ради Михайло Смушак гонорово заявляв, що Франківськ стане першим в Україні містом, де за проїзд у транспорті розраховуватимуться безготівково. Тепер він говорить про старт проекту з 1 червня. Та й у цій даті немає певності з огляду на те, у якій стадії зараз перебуває процес: тендерні процедури щодо закупівлі обладнання не підготовані, хто і скільки готовий за це платити — невідомо.

 

Зі слів Михайла Смушака, встановлення у маршрутках спецобладнання відбуватиметься за співфінансування міської влади і перевізників.

«У нас уже є домовленість з перевізниками, що до обладнання автобусів валідаторами долучиться місто, адже обладнання одного автобуса такою технікою обійдеться у 20 тисяч гривень», — каже він.

Про конкретну суму співфінансування з боку міської влади поки що не йдеться. Її визначатимуть депутати міськради.

 

Загалом транспортна сфера Франківська зазнала суттєвих змін вже в січні цього року — у місті переінакшують маршрутну мережу, і це, на думку працівників Департаменту комунального господарства, транспорту і зв'язку, має розвантажити центр міста від заторів. Пасажири, однак, лише нарікають — нова схема руху людям не подобається.

 

Ще одне нововведення — абсолютно безкоштовний проїзд для учнів. Від 1 січня безкоштовно маршрутками користуються школярі, які мають при собі учнівське посвідчення, а з 1 лютого кожному учневі видадуть по 40 квитків на місяць, щоб вони могли їздити у будні двічі на день.

 

28.01.2016