Генічеськ отримує газ із окупованого Криму – але газ український.

Генічеська районна державна адміністрація підтвердила, що місто отримує частку газу для власних потреб із території Криму, окупованого Росією.

 

Так, 70 тис. кубометрів газу Генічеськ отримує зі Стрілківського родовища, котре перебуває на території району. З Криму ж надходить біля 20 тис. кубометрів – щонайбільше 25% від потреб району в зимовий період.

 

"Ми отримуємо з Криму не російський, а український газ, котрий видобувався у нас і був "закачаний" у Глібовське газосховище. Тепер його повертають назад", – розповів заступник голови Генічеської РДА Олексій Сищенко в коментарі "Новому Візиту".

 

Про розподіл видобутого газу детальніше повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз Україна". "Місто Генічеськ фізично не приєднане до інших ділянок газотранспортної мережі материкової України. Постачання газу для потреб населення міста в літній період здійснюється за рахунок поточного видобутку на Стрілковому родовищі. Надлишок видобутого влітку газу, який не можуть спожити мешканці Генічеська, передається для тимчасового зберігання в ПХГ Глібовське, що розташоване на тимчасово окупованій території. Взимку український газ відбирається з ПХГ і направляється в Генічеськ для покриття пікових рівнів споживання", – прокоментували у "Нафтогазі".

 

НАК поінформувала, що з 1 січня 2016 року окупаційна влада АР Крим протягом чотирьох діб блокувала херсонський газ, що зберігається у підземному сховищі Глібовському на території Криму. Цих обсягів газу було достатньо для забезпечення потреб міста до кінця опалювального періоду.

 

"Російський газ до Генічеську не постачався і не постачається", – наголосили в "Нафтогазі".

 

05.01.2016