Найкращі наукові фото 2015 року

Зонд НАСА «Нові горизонти», надіславши з околиць Сонячної системи фотографії Плутона, завоював цього року заголовки передових наукових видань. Але не тільки знімки НАСА цьогоріч привертали увагу. Команда науково-аналітичного видання Nature створила підбірку найвражаючих наукових фото 2015 року. Бої рептилій, візуалізація ударних хвиль та чіткі зображення макро- та мікрооб’єктів, які не в змозі побачити людське око, однаково заслуговують на увагу серед найцікавіших наукових світлин 2015-го року.

 

Війна рептилій

 

Найбільші ящірки на планеті – комодські варани, – що мешкають передусім в Індонезії, ведуть між собою брутальні бої за територію. Цей знімок став фіналістом конкурсу найкращих фотографій дикої природи. 

 

Надзвуковий удар

 

Цей знімок ударної хвилі американського винищувача, який долає звуковий бар’єр, зробили з іншого літака над пустелею Мохаве у США. Дослідники НАСА використали техніку фотографування під назвою «шліринг» (від нім. Schliere – «полоса»), яку ще у ХІX ст. створив німецький фотограф Август Топлер. Ця методика фіксує зміни, які виникають при проходженні світлом повітря різної густини.

 

Магелланова магія

 

Це фото, що нагадує мазки Ван Гога, насправді є найчіткішою фотографією Великої (темні плями у центрі) та Малої (знизу ліворуч) Магелланових хмар – двох найближчих галактик до Чумацього шляху. Фото зроблене за допомогою мікрохвильових та субміліметрових хвиль.

 

Голова бавовняного довгоносика

 

Цей детальний знімок голови бавовняного довгоносика (Anthonomus grandis) був одним з призерів конкурсу фотографій Wellcome Image Awards. Фото голови комахи, розмір якої усього кілька міліметрів, зробили за допомогою електронного скануючого мікроскопа. 

 

Моторошний розріз

 

Ці дивні, черепоподібні структури насправді є життєво важливою частиною папіруса (Cyperus papyrus). На фото – розріз судинної системи рослини, яка транспортує рідину між її тканинами, зі збільшенням у 200 разів.

 

Вірус у 3D

Вченим знадобились кілька сотень двохвимірних знімків вірусу, що заражає одноклітинних амеб Acanthamoeba polyphaga, аби скласти із них це трьохвимірне зображення. Науковці довели: за допомогою потужного рентгенівського лазера на вільних електронах можна реконструювати кожну найменшу деталь вірусу.

 

Космічна бульбашка

 

Це примарне зображення є планетарною туманністю – залишками померлої зірки, які ніжно світяться, – що називається Південною туманністю "Сова" у сузір’ї Гідри. Знімок зроблений за допомогою Дуже великого телескопа у Чилі.

 

Гей, Плутоне!

 

Кількість знімків та даних про Плутон, що їх надіслав зонд «Нові горизонти», просто зашкалює. Але команду Nature зачарувало передусім це фото, яке він відправив через кілька хвилин після свого найбільшого зближення із планетою. На ньому цей холодний і дивний світ постав у всій своїй красі в силуеті Сонця.

 

«Блискавка не б’є двічі...»

 

Цей знімок доводить, що поширений вислів про те, що блискаскавка не б’є двічі в одне місце, не відповідає дійсності. Команда з Міжнародного центру дослідження та тестування блискавок (International Center for Lightning Research and Testing) у Флориді уміє викликати блискавки, запускаючи ракети в грозові хмари. Це зображення з тривалим часом експозиції показує наслідки однієї з їхніх спроб. 

 

Харчові звички грифів

 

Серед багатьох фото дикої природи увагу Nature привернуло і ця моторошна картина, що сповна розкриває гастрономічні уподобання грифів. Насправді цих птахів можна назвати санітарами пустелі й вони виконують важливі функції підтримки здорового стану екосистеми.  

 

Каліфонія у вогні

 

У «золотому штаті» США вже чотири роки триває серйозна посуха. У той час, як місцеві жителі й дика природа намагаються адаптуватися до посушливого клімату, різко зросла частота пожеж, як-от ця, що трапилась в серпні біля міста Клірлейк.

 

Марсіанські потоки

 

Планетологам відомо, що в далекому минулому на Марсі існувала вода. Але цьогоріч появилися найпереконливіші докази, що на поверхні Червоної планети досі плинуть потоки соленої води, які на цьому зображенні видно як темні полоси.  

 

 

Daniel Cressey

365 days: The best science images of 2015

Nature, 17/12/2015

Зреферував Євген Ланюк

30.12.2015