Наука: люди-2015

Мисливці за планетами, кліматичні дипломати й дослідники ембріонів — це лише троє з десяти людей року, яких журнал Nature назвав найвпливовішими, найвизначнішими чи найважливішими діячами в галузі науки. Серед них є також хімік, генний археолог і жінка-астроном, що розкрила недоброчесну поведінку визнаних науковців.

 

Наприкінці кожного року редактори журналу Nature вибирають десять дослідників і науковців, які, на їхній погляд, найбільше сколихнули світ науки за минулі 12 місяців. «До цьогорічного списку потрапили люди, що відіграли важливу роль у найрізноманітніших сферах: від захисту клімату до корегування генів і відтворюваності досліджень», — розповіла головний редактор Nature Елен Пірсон (Helen Pearson). Хоча список не варто вважати вичерпним.

 

 

 

Алан Стерн. Фото: flickr.com

 

Він став рушійною силою космічної місії року — польоту «Нових обрів» на Плутон. Алан Стерн (Alan Stern), співробітник Південно-Західного науково-дослідного інституту, що в Боулдері. Як науковий керівник він зробив вагомий внесок в те, щоб у липні 2015 року космічний апарат досягнув далеких широт Сонячної системи і дарував нам сюрпризи один за одним.

 

 

 

Міхайл Ереметц. Фото: mpic.de

 

До списку «Люди-2015» потрапив і Міхайл Ереметц (Mikhail Eremets) з Інституту хімії імені Макса Планка. В серпні йому з колеґами вдалося здійснити прорив у дослідженні надпровідності: вже за температури мінус 70 градусів поширена сполука сірководню стала вільною від опору — це новий температурний рекорд. Досягнення науковців стало важливим кроком на шляху до надпровідності в кімнатній температурі.

 

 

 

Крістіна Фіґуерес. Фото: Alexander F. Yuan/AP

 

Крістіна Фіґуерес (Christiana Figueres), генеральний секретар рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Її відзначили за ту важливу роль, яку пані Фіґуерес відіграла в переговорах на світовому з'їзді в Парижі, а також за те, що в межах підготування до конференції протягом п'яти років їздила навколо світу. Найбільшим викликом для неї було зібрати в одне ціле переговорний процес, що після провального саміту в Копенгагені розпорошився.

 

 

 

Алі Акбар Салегі. Фото: CC-BY Parmida76, Flickr

 

Радше дипломат, аніж учений, Алі Акбар Салегі (Ali Akbar Salehi) також потрапив до списку Nature. Інженер і керівник організації з атомної енергетики в Ірані, доклався, щоби 14 липня 2015 року шість держав світу підписали атомну угоду. Тоді Іран згодився на обмеження кількості урану в своїх сховищах і на те, що його контролюватиме міжнародна установа. Інші держави відповіли послабленням санкцій.

 

 

 

Цзюньцзю Хуан. Фото: news.mydrivers.com.

 

Вже відзначений прорив року — короткі паліндромні повтори, реґулярно розміщені групами (CRISPR), уславили науковця, який над ними працював. Китайський науковець Цзюньцзю Хуан (Junjiu Huang) з допомогою цього механізму вперше змінив людський ембріон. Своїм дослідженням він хотів продемонструвати: наука вже не так далеко від зміни геномів людини. Проте його стаття спричинила бурхливі дебати на тему етичності цієї техніки.

 

 

 

Крістіна Смолк. Фото: Linda Cicero / Stanford News Service

 

Також суперечлива робота Крістіни Смолк (Christina Smolke) та її команди зі Стенфордського університету. Вони вперше так генетично змінили дріжджі, що ті продукували опіоїди — матеріал для багатьох знеболювальних препаратів, але й наркотиків. Це вдалося ученим за допомогою синтетичної біології: зі шматочків генів 23 різних організмів вони змайстрували шлях для обміну речовин, що уможливлює синтез, і вживили його дріжджам.

 

 

 

Дженань Бао. Фото: Linda Cicero | Stanford News Service

 

У списку людей-2015 є також Дженань Бао (Zhenan Bao), також зі Стенфордського університету. В жовтні вона зі своїми колеґами продемонструвала гнучку штучну шкіру з пластику, що може сприймати дотик і передавати цей сиґнал прямо до нервових клітин. Це не лише може зробити протези кінцівок чутливими, але також є наступним кроком на шляху до поєднання техніки з нашою нервовою системою.

 

 

 

Девід Рейх. Фото Stephanie Mitchell/Harvard Univ.

 

Далеко в минуле сягнули дослідження Девіда Рейха (David Reich) з Гарвардського університету в Бостоні. Він зі своїми колеґами розкрив, наскільки важливою була ямна культура для розвитку європейського бронзового періоду. Адже щойно прихід степових вершників приніс нашим предкам нові навички та звичаї. Навіть сьогодні їхній слід помітний у нашому геномі.

 

 

 

Джоан Шмельц. Фото: Erika Rodriguez for Nature

 

Замикають список 2015 року двоє людей, які розкрили недоліки в світі науки і доклалися до того, щоби зберегти добру репутацію досліджень. Астроном Джоан Шмельц (Joan Schmelz) оприлюднила інформацію про випадки сексуального домагання визнаних планетологів. Зокрема, Джефф Марсі (Geoff Marcy) використовував своє становище, щоби звабити молодих дослідниць.

 

 

 

Браян Носек. Фото: Univ. Virginia

 

Психолог Браян Носек (Brian Nosek) був одним з керівників об'єднаної команди науковців, що систематично перевірила 100 психологічних розвідок, опублікованих у топ-журналах. Дослідники дійшли висновку: лише невелику частину розвідок можна відтворити. Це вважають фундаментом науки, і, згідно з Nature, робота Носека стала вирішальною для запровадження в майбутньому стандартів досліджень і публікацій про них.

 

 

Die Menschen des Jahres 2015 

Scinexx.de, 21.12.2015 - NPO

Зреферувала Соломія Кривенко

29.12.2015