Депутати хочуть виселити Російський культурний центр.

Львівська обласна рада хоче повернути на свій баланс приміщення на вул. Короленка, 1. депутати кажуть, що передавали його товариству ім. Пушкіна, а зараз там – зовсім інша організація, передає Zaxid.net.

 

У 1990 році виконком облради передав приміщення кінотеатру імені Короленка «Товариству друзів російської і української культур ім. О. Пушкіна». Це обласна організація, що створила Російський культурний центр, що функціонує і досі. Але організація змінилась: тепер там господарює міське «Російське товариство ім. О. Пушкіна», з якою область не має жодних юридичних зобов'язань, розповіли у комісії ради з питань комунального майна.

 

«Ми винесли це питання на комісію, комісія одноголосно проголосувала за те, щоб скасувати рішення виконкому і забрати це приміщення на баланс виконкому», – сказав голова комісії Ігор Комарницький.

 

Депутат обласної ради, голова комісії з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, свободи слова та антикорупційної політики Роман Кізима не розуміє, як десять років на це могли всі закривати очі. Мовляв, у Львові на Короленка, окрім міського Товариства, збираються нікому невідомі організації.

 

«Присутні незрозумілі організації: «Землячество ленинградцев во Львове «Питер-клуб», «Львовское православное епархиальное Братство трезвения «Метанойя», одне з приміщень використовується православною церквою Московського патріархату. Наскільки мені відомо, є вивіска адвоката», – перелічує Роман Кізима.

 

Є підозра, що частину приміщень «Російське товариство ім. О. Пушкіна» здає в суборенду. В самому ж центрі нарікають, що грошей на ремонт немає, бо членських внесків не вистачає навіть, щоб заплатити рахунки за газ. Ще й пожежа минулого року знищила дах та бібліотеку.

 

Директор Російського культурного центру Альберт Астахов запевняє: всі, хто тут працює, – члени Товариства. І адвокат не виняток. Тому приміщенням всі користуються законно. А самі вони («Російське товариство ім. О. Пушкіна») є правонаступниками обласної організації, якій виділили приміщення на Короленка.

 

Проте до облради та адміністрації неодноразово звертався голова обласного «Російського товариства імені А. Пушкіна» Олег Лютіков, який запевняє, що він і є справжній директор Культурного Центру, але не має доступу до приміщення з 2005 року.

 

«Була створена організація-клон, яка має точно таку ж назву, але ще додається «Львівська міська громадська організація «Російське товариство ім. А. Пушкіна». Але це абсолютно інша організація, з іншим ідентифікаційним кодом юридичної особи, яка не має до нашої організації абсолютно ніякого відношення. Це просто бандитське рейдерське захоплення нашого Російського культурного центру», –  каже Олег Лютіков.

 

Альберт Астахов визнає, що конфлікт із Лютіковим дійсно був, однак існує договір, що дозволяє міському «Російському товариству ім. А. Пушкіна» претендувати на це приміщення.

 

«Ми готуємо документи до суду на визнання хазяїном того, хто десять років сплачує всі комунальні послуги і утримує цей будинок», – сказав Альберт Астахов.

 

Але директор забув додати, що приміщення зараз перебуває в жахливому стані – протягом багатьох років там не було навіть поточного ремонту, часом працівникам доводиться сидіти без світла. А минулого року на Короленка, 1 сталась пожежа.

 

В обласній раді приміщення хочуть або приватизувати, або віддати іншим громадським організаціям.

24.12.2015