Росія нарешті погодилася на усунення Башара Асада від влади.

Принаймні Кремль дав зрозуміти західним країнам, що він, в рамках узгодженого мирного процесу, не буде заперечувати проти відставки президента Сирії Башара Асада від влади, утім лише після перехідного періоду. Про це в п'ятницю, 18 грудня, повідомило видання Telegraph з посиланням на західних дипломатів.

 

 

«Мова йде про процес, який завершиться відходом Асада. І росіяни прийшли до того, що в приватному порядку вони готові погодитися на відхід Асада до кінця перехідного періоду, просто вони поки що не готові заявити про це публічно», - наводить агентство слова одного з дипломатів , котрий попросив не називати його імені. Ціла низка інших західних представників підтвердили ці слова.

 

Інший дипломат зазначив, що «прірва між позиціями сторін з врегулювання в Сирії зменшується, але вона все ще залишається великою». Він пояснив, що «як і раніше є держави, які вважають, що саме Асад необхідний для успішної боротьби з терористичною організацією "Ісламська держава", і це повністю суперечить нашій точці зору». Дипломати відзначають, що Росія просунулася далі Ірану в питанні про готовність відмовитися від підтримки Башара Асада в разі погодження мирного плану щодо Сирії.

 

Ще один співрозмовник Reuters зазначив, що головне – це переконати і Росію, і Іран домовитися про те, як конкретно буде припинена підтримка Асада. «Вони повинні будуть повністю відмовитися від нього, і домовитися з ними про координацію дій у даному питанні буде непросто», - констатував один із західних представників.

18.12.2015