Журналіст звільнився з роботи через цензуру в темі української мови.

Журналіст «Радіо Ера» та редактор інтернет-сайту радіостанції Олександр Івахнюк звільняється з роботи, скаржачись на те, що керівництво мас-медіа цензурує його матеріали на тему утисків української мови у столичних школах.

 

«Я звільняюся, бо інакше я не зможу завершити почату роботу. Так мають робити усі, хто вважає себе журналістом», – написав Івахнюк на своїй сторінці у Facebook.

 

Проблема проявилася після того, як керівництво «Радіо Ера» висловило вимогу прибрати із сайту публікацію Олександра, котра стосувалася повсюдного використання російської мови в школі №78 Києва. Івахнюк отримав листа від одного з батьків першокласника, котрий скаржився на те, що «україномовна дитина почувається іноземцем у школі з українською мовою навчання». «Усі навколо – і діти, і вчителі – говорять у позаурочний час російською, понад те, коли є вибір: чи піти у планетарій на російськомовну програму (є там чомусь така) чи на україномовну – викладачі, які організовують такі походи, завжди зупиняються на російськомовній… Останньою краплею, котра спричинила розпачливий пост у Facebook, став сценарій новорічного ранку, який теж виявився частково російськомовним», – переповів Івахнюк.

 

На радіо потребу видалити матеріал із інтернет-сторінки пояснили тим, що автор не отримав редакційного завдання на підготовку матеріалу. «Я можу працювати журналістом за умови, що мені не вказуватимуть, які теми можна висвітлювати, а які не треба», – прокоментував Олександр.

 

В іншій нотатці Івахнюк зазначив, що керівництво запропонувало «і далі займатися цією темою, тільки не чіпати школу №78». «Це уже буде не журналістика, а PR, – подумав я, – і вирішив написати заяву про звільнення з "Радіо Ера". При тому, що я хочу тут працювати, але саме як журналіст, а не г… з мікрофоном чи перед мікрофоном. Далі працюватиму над цією темою як незалежний журналіст», – обурився Івахнюк.

 

«Мова – це чинник безпеки. Батькам, які наважилися оприлюднити факти українофобії у центральній київській школі потрібно подякувати за сміливість. Вони зробили те, що побоялись зробити батьки україномовних дітей на Донбасі впродовж останніх 20 років. Якби там не побоялися – не було б нічого того, що сталося з Донбасом. Якщо ми не хочемо Києву долі Донбасу – потрібно вчасно зупинити українофобів від освіти», – апелює журналіст.

 

17.12.2015