Уряд резиґнує з проекту податкової реформи: бюджет-2016 формуватиметься на чинній базі.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що державний бюджет 2016 року базуватиметься на відкоригованому чинному Податковому кодексі, натомість дискусію над податковим законодавством продовжать вже наступного року.

 

Про це він заявив на позачерговому засіданні Верховної Ради, коментуючи підсумки консультацій між фракціями, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Була узгоджена можливість коригування чинного Податкового кодексу, щоб збалансувати бюджет на наступний рік", – поінформував Гройсман. За його словами, роботу над кодексом продовжать наступного року і створять для цього робочу групу, до якої ввійде прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

 

Сам же прем'єр запропонував народним депутатам ухвалити урядовий проект у першому читанні – й доопрацювати його в 2016-му після широкого публічного обговорення. Натомість Кабмін пропонує з 1 січня наступного року запровадити нові ставки податків, унісши необхідні зміни до чинного Податкового кодексу. "Пропонуємо, щоби парламент України разом із урядом України доопрацював урядовий проект змін і не вводити його ні з 1 січня, ні з 1 лютого, а після нашої тривалої дискусії, після широкого публічного обговорення, після підготовки українського бізнесу і сприйняття українським бізнесом цих податкових змін ввести його в дію протягом 2016 року", – заявив Яценюк, виступаючи перед депутатами, інформує "Урядовий портал".

 

Голова фракції БПП Юрій Луценко заявив, що чинне податкове законодавство змінять згідно з угодою між Україною та МВФ та у зв’язку з необхідністю проведення певних структурних реформ. “Тобто формуємо [держбюджет] не на новому Податковому кодексі, який подав уряд, а на старому податковому кодексі, який буде доопрацьований з максимальним врахуванням так званого проекту Южаніної”, – пояснив Луценко.

 

Голова президентської фракції поінформував, що відтак народні депутати на позачерговому засіданні не голосуватимуть за жоден законопроект – натомість "будуть презентації й обговорення, і випрацювання політичних домовленостей про алгоритм прийняття податкових змін та бюджету”. "Ми приймемо зміни до поточного Податкового кодексу, приймемо бюджет, приймемо ще частину “ресурсних” законів, бо вони також тут [у ВР] блукають, приймемо бюджет і внесемо персональні зміни в уряд на рівні міністрів і їхніх заступників. І після цього можемо більш-менш спокійно відсвяткувати Новий рік”, – запропонував Луценко.

 

Детальніше про проект податкової реформи від уряду: "Стискайте далі пасок"

 

17.12.2015