Найбільше коштів на школярів виділяє влада Франківщини, найменше в регіоні – Львівщини.

Дані інтерактивної бази аналітичного центру CEDOS показують, що найдорожчі школярі – в Івано-Франківській області, де на одного учня протягом року з бюджету виділяється 15,1 тис. грн. Цей показник навищий не лише в Галичині, а й загалом в Україні.

 

На другому місці за обсягом витрат на учня – Тернопільська область, де один школяр «коштує» 10,6 тис. грн на рік. У Львівській області на освітні потреби однієї дитини з бюджету йде 9,9 тис. грн на рік.

 

Водночас школи Львівщини мають більшу наповненість, аніж в інших областях, та трохи замало вчителів. Так, тут в середньому по області на одну школу припадає 166 учнів та 26 учителів. На Тернопільщині – 123 учня і 21 вчитель, а на Івано-Франківщині – 130 учнів і 30 вчителів.

 

При цьому на Франківщині значно менше шкіл на 100 тис. населення, аніж у сусідів. Тут їх 53, на Львівщині – 55, а в Тернопільській області – 79.

 

Найменші витрати і найбільша кількість учнів, проте, не заважають учням Львівщини показувати найкращі на Галичині результати зі ЗНО з української мови – середній бал по області становить 156,9. У той же час в Івано-Фраеківській області середній бал дорівнює 152,84, а в Тернопільській – 151,65. Загальноукраїнська статистика свідчить, що кращі результати зі ЗНО частіше показують учні великих (понад 500 тис.) міст.

 

Дані для шкільної карти CEDOS взяті з Інформаціної системи управління освітою, Міністерства фнансів та Українського центру оцінювання якості освіти.

15.12.2015