Дуда з Порошенком порозумілися щодо історії та "нормандського формату".

Президенти України та Польщі – Петро Порошенко й Анджей Дуда – відбули двосторонні перемовини у Києві.

 

Одна з заяв, оголошених Дудою, стосувалася долі "нормандського формату".

 

"Ми не втручаємося і не хочемо втручатися у "нормандський формат", – заявив Дуда на підсумковій прес-конференції, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Водночас пан Анджей наголосив, що Польща "не поводитиметься пасивно в процесі врегулювання ситуації в Україні та має намір стежити за процесом реалізації мінських домовленостей". "Ми є прибічниками того, щоб Мінські домовленості були повністю реалізованими", – додав він.

 

Анджей Дуда повідомив, що польська сторона на кожному міжнародному форумі і на міжнародних зустрічах наполягає на тому, щоб міжнародна спільнота уважно стежила за ситуацією в Україні та за реалізацією домовленостей. "Я глибоко вірю в те, що це допоможе перейти до мирного процесу в Україні, коли мінські домовленості будуть реалізовані", – поінформував президент Польщі.

 

Нагадаємо, "нормандська" тема у свій час стала причиною дипломатичного непорозуміння: новообраний президент Польщі було висловився на підтримку зміни формату міжнародних переговорів щодо Донбасу, проте Петро Порошенко майже відразу відкинув цю ідею. В Польщі потрактували такий крок із образою.

 

Між тим, Порошенко після нинішніх переговорів заявив, що розмова була цілком конструктивною, а єдиною темою, в котрій збереглися протиріччя, стала конкуренція на майбутньому чемпіонаті з футболу Євро-2016. "Єдине питання, у якому ми не досягли компромісу з Президентом Польщі, – хто має вийти з групового етапу фінальної стадії Євро-2016 у Франції", – пожартував президент, додавши, що 21 червня футбольні збірні продемонструють на турнірі "безкомпромісну, але чесну боротьбу".

 

Анджей Дуда, як і обіцяв, порушив під час бесіди з Порошенком історичну тематику. "Та несправедливість, яка відбувалася в ХХ столітті, не повинна кидати тінь на наші відносини, але про це треба говорити. Відносини мусять спиратися на правду", – заявив Дуда на прес-конференції.

 

Петро Порошенко заявив про згоду на історичний діалог, для цього сформують спеціальну міждержавну комісію. "Ми не обійшли увагою наше історичне минуле, – поінформував Порошенко, за повідомленням аґенції УНІАН. – Українська сторона готова до відвертого, конструктивного діалогу з питань нашої спільної історії".

 

"Ми домовилися, що цей діалог буде проходити в рамках консультативного комітету, і ми вітаємо активізацію співпраці між українським та польським інститутами національної пам'яті", – додав Порошенко. "Хочу підкреслити, що, віддаючи глибоку шану жертвам трагічних сторінок, загальний обов'язок України та Польщі – забезпечити їх нащадкам мирне сьогодення і дружнє, щасливе майбутнє", – підсумував глава держави.

 

Щодо предметних підсумків переговорів, то Анджей Дуда оголосив про намір запросити Україну для повноцінної участі у саміті НАТО, котрий відбудеться в Польщі. "Польща буде приймати саміт НАТО в 2016 році, і я б дуже хотів, щоб Україна була присутня на цьому форумі, щоб присутність України там була однозначною", – заявив гість.

 

Україна також візьме участь у військових навчаннях "Щит" на території Польщі. "Впевнений в тому, що ті очікування, які на сьогодні реалізує цей проект [литовсько-польсько-української] бригади, вони будуть реалізовані під час участі України у військових навчаннях, в тому числі ми сьогодні обговорювали можливу участь України у навчаннях «Щит» на території Польщі", – зазначив Петро Порошенко, додавши, що це "зробить ситуацію в цих непростих умовах безпеки більш надійнішою".

 

15.12.2015