«Нацрада реформ» за участю президента та прем'єра затвердила проект податкової реформи.

Компромісний варіант податкової реформи, підготований Міністерством фінансів, передбачає відхід від схеми "все 20%" і зниження двох податків – на прибуток, а також із фізичних осіб – до 18%.

 

Про це на засіданні "Національної ради реформ" заявила міністр фінансів Наталія Яресько.

 

Зі слів міністра, проект готували на базі попередньої редакції, з урахуванням пропозицій бізнесових кіл, громадських організацій та народних депутатів. "Мабуть, ще ніколи в історії новітньої України податкова реформа не обговорювалася з суспільством так довго та в таких деталях. Ще ніколи в цьому обговоренні не брали участь такі широкі верстви суспільства, а не лише депутати та уряд", – описала міністр.

 

Наталія Яресько зазначила, що ключові новації, передбачені свіжою редакцією, – запровадження ставок ПДФО та податку на прибуток до 18% вже з наступного року, та до 17% із 2017-го.

 

Попередній варіант передбачав встановлення "лінійної ставки" для чотирьох ключових податків (на прибуток, ПДФО, ЄСВ, ПДВ) на рівні 20%. "Така пропозиція була зумовлена реалістичним розумінням можливостей країни швидко зменшити видатки, аби збалансувати таку реформу", – прокоментувала Яресько. Саме той проект, нагадаємо, схвалив і МВФ.

 

"Зазначений компроміс щодо податкової реформи дозволить нам відповісти на запит суспільства та підприємців України щодо швидкого зниження податкового навантаження в Україні, та водночас допоможе нам створити справедливе і прозоре податкове законодавство, та розпочати важливий процес ліквідації численних викривлень у ньому. Це сприятиме відновленню довіри громадян до податкової системи, що, в свою чергу, дасть підстави сподіватися на детінізацію української економіки", – вважає міністр.

 

Президент України підтримав запропоновану схему. Під час дискусії на "Нацраді реформ" Петро Порошенко заявив, що виступатиме модератором між урядом і народними депутатами. "Частину, присвячену адмініструванню, пропонується прийняти з урахуванням компромісних пропозицій, як напрацьованих в Міністерстві фінансів, так і тих, що були напрацьовані у податковому комітеті, а також іншими народними депутатами. Впевнений, що тут можливе об'єднання підходів", – зазначив Порошенко, за повідомленням відомчої прес-служби.

 

Президент запропонував розглянути можливість запровадити ставки з 1 січня і дати бізнесу три місяці на ознайомлення з новаціями, з тим, щоб від 1 квітня податкові зміни вступили в дію.

 

Петро Порошенко також наголосив, що податкова реформа має розроблятися у тісній співпраці з МВФ. "Мова йде про те, що прийняття бюджету та змін до податкового законодавства є умовою для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду. На сьогоднішній день фінансування МВФ є однією з ключових умов забезпечення фінансової стабільності держави", – додав президент.

 

Представник платформи "Нова країна" Валерій Пекар також підтвердив, що податкова реформа від громадського сектору наразилася на спротив МВФ. "Він [президент] заявив, що йому подобається законопроект №3357, але МВФ категорично його відхиляє, і тривалі спроби переконати виявилися марними. А без підтримки МВФ Україна втрачає кошти будь-яких іноземних донорів і кредиторів, урядових чи міжнародних", – зазначив Пекар на своїй сторінці у Facebook.

 

Валерій Пекар заявив, що "концепцію податкової реформи, яка була названа компромісом", належить вивчити ретельніше, перш ніж давати оцінки. "Було анонсовано багато нововведень, запозичених із №3357, які раніше відхилялися. Президент наголосив, що все адміністрування мусить бути запозичене з №3357. Важливими аспектами є також перехідний період для агробізнесу та збереження низької ставки ПДВ на ліки. Спрощена система оподаткування суттєво обмежується, тут порівняно з попереднім проектом Мінфіну змін нема", – поінформував експерт.

 

09.12.2015