Поблизу Городища археологи знайшли релігійну пам’ятку, що має понад 700 років.

 

В урочищі Бозок поблизу села Городище Зборівського району Тернопільщини археологи волинської давньоруської експедиції знайшли унікальний нагрудний хрест-складень, якого досі не бачили ані в українських, ані в російських музеях, розповів завідувач відділом давньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Олег Гаврилюк, передає "Терен".

 

«Енколпіоном зазвичай називають нагрудний хрест чи образок. На відміну від натільного хреста, його носили поверх одягу і він мав більші розміри. Його ще називали хрест-складень, він має чотирикутну, ромбоподібну форму, розміром десь 5 на 6 сантиметрів. Знайдений він на території колишнього літописного града – Бозку, який навіть згадується в Іпатіївському літописі на початку тринадцятого століття. Цей град розташовувався поблизу сучасного села Городище Зборівського району, там, де урочище Бозок», – розповів Олег Гаврилюк.

 

Такі бронзові хрести, за словами науковця, носили переважно священики. Предмет складався з двох половинок, між якими вкладалися мощі.

 

«Хрести-енколпіони – це один із найпоширеніших видів християнських реліквій у Візантії та Давній Русі. Вони  складалися з двох стулок: на одній було зображення Розп’яття, а на другій — Пресвятої Богородиці. Упевнений, такого енколпіону немає в жодній колекції у музеях України чи Росії. Є подібні, але не такі», – зазначив музейник.

 

На його думку, знайдений хрест має щонайменше 700 років і датується кінцем XII – початком XIII століть.

 

07.12.2015