У чоловіків і жінок різний мозок? Ні!

Наш мозок менше наділений статевими особливостями, ніж вважали дотепер. Це засвідчує перше загальне порівняння мозку. Згідно з результатами дослідження, хоча й певні структурні ознаки зустрічаються частіше в представників певної статі, проте спільних ознак у мозку чоловіка та жінки значно більше. Також майже кожен чоловік має типові для жінки ознаки, а кожна жінка – чоловічі. Зрештою, всякий мозок – це унікальна мозаїка чоловічих і жіночих властивостей, розповідають учені в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

 

Мозок чоловіка та жінки – більше спільного, ніж раніше вважали. 

 

 

Типово чоловічий, типово жіночий: гендерні відмінності в поведінці та біології існують. Жінки здаються чутливішими до негативних емоцій, у їхньому мозку сильніше кровопостачання, вони – нарцисичніші. Інші розбіжності фемінного та маскулінного зумовлені культурою або ж є спрощеними кліше.

 

«Зафіксовані відмінності часто вважають доказом того, що є дві категорії людського мозку – жіночий і чоловічий, – пояснює Дафна Джоел (Daphna Joel) з Тель-Авівського університету. – Проте за такого диморфізму не було б жодних збігів двох форм, а мозок був би внутрішньо несуперечливим, тобто володів би лише чоловічими чи жіночими ознаками».

 

Чи існують чіткі межі між мозком жінки та чоловіка, науковці перевірили вперше. Вони проаналізували мозок 1 400 людей, зробивши й вивчивши знімки магнітно-резонансної томографії. При цьому вчені порівняли такі ознаки: об’єм сірої та білої речовини, кількість зв’язків між частинами та товщину кори головного мозку на різних ділянках органу мислення.

 

Результат: байдуже, які ознаки досліджували науковці, загальна картина була однаковою. Тобто, існує єдина структура, вона наділена властивостями, деякі з них частіше присутні в чоловіків, інші – в жінок, треті – у представників обох статей. Четвертина-половина з-поміж досліджуваних мізків мала принаймні одну ознаку, яку можна вважати типово жіночою або чоловічою, розповідають учені. Але ширина та варіативність органу – на диво різноманітні.

 

Майже в кожного є частини в мозку як з чоловічими, так і жіночими ознаками. Мізки з суто чоловічими чи жіночими властивостями становили разючу меншість. Лише 0, 7 % досліджуваних фото демонстрували такі гендерні зв’язки, а 2, 2 % – об’єми сірих клітин. 
 

На думку науковців, це доводить, що хоча й гендерні відмінності стосовно певних ознак присутні, проте загалом людський мозок не можна класифікувати за шкалою маскулінності та фемінності. «Кожен мозок – унікальна мозаїка ознак, деякі з них частіше помітиш у чоловіків, інші – у жінок, ще інші властиві обом статям», – каже Джоел.

 

Це видно й на дослідженні, в якому за допомогою 10 типів «гендерної» поведінки порівняли чоловіків і жінок, зокрема їхнє ставлення до гри на комп’ютері та перегляду ток-шоу. Навіть у цих випадках цілком чоловічими чи жіночими виявилися лише 1, 2 % мізків, розповідають учені. На їхню думку, гендерна поведінка мало розповідає про те, наскільки мозок піддослідного функціонує загалом.

 

«Наш мозок не поділиш на 2 типи – чоловічий і жіночий», – каже вчена. Для такого однозначного розмежування забагато збігів. Замість U-подібного поділу з найбільшою кількістю представників на екстремумах спектру, потрібно здійснити категоризацію вздовж чоловічо-жіночої осі, що подібна, радше, на гору з двома вершинами, розташованих поряд.

 

Тобто, існування чоловічого чи жіночого мозку – це міф. Адже додавши до вродженої структури мозку досвід, гени й гормони – тестостерон та естроген, – помітимо: між жінками та чоловіками значно більше спільного, ніж відмінного. І той, хто в один момент поводиться, як типовий чоловік, в іншій ситуації – звичайна жінка.

 

 

Das "männliche" oder "weibliche" Gehirn ist ein Mythos 

Scinexx.de, 01/12/2015

Зреферувала Соломія Кривенко

06.12.2015