Парубій пропонує вилучити із конституційного проекту згадку про "особливий статус".

Перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що для забезпечення 300 голосів, потрібних для остаточного ухвалення законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації, з документа слід вилучити норму перехідних положень про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донбасу.

 

Про це Парубій заявив у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Оптимальним варіантом, на мій погляд, є вилучення цього пункту, пошук механізмів вилучення цього пункту з проекту Конституції, щоб процес мінських угод не перешкоджав масштабній реформі з децентралізації. Тоді, я впевнений, буде 300 голосів, тоді ми зможемо розпочати цю реформу", – заявив віце-спікер, наголосивши, що процес децентралізації і процес реалізації мінських угод слід зробити незалежними один від одного.

 

За його словами, юристи вивчають можливість вилучення з проекту норми щодо Донбасу і шукають відповідні механізми. Таку пропозицію Парубій озвучив і Петрові Порошенку.

 

Тим часом голова ВР Володимир Гройсман планує провести додаткові консультації з парламентськими фракціями перед другим читанням конституційного проекту. "Я вважаю, що можна знайти багато резервів для голосування всередині коаліції і, звичайно, в українському парламенті, незалежно від того, яку політичну силу він представляє", – зазначив спікер. На його думку, "є можливість об'єднати усі фракції коаліції і поза коаліцією для ухвалення рішення, яке передасть владу українцям на місцях".

 

03.12.2015