Найкращим у Галичині керівником області є Гончарук, а Барні немає чим пишатись.

 

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук посів друге місце в загальноукраїнському рейтинґу голів ОДА, складеному виданням «Деловая столица».

 

Івано-Франківщина та Олег Гончарук набрали 73,5 бали за різними показниками. Найбільшим провалом голови ОДА за підсумками трьох кварталів 2015 року є те, що область потрапила у шістку реґіонів з найбільшим падінням реальної зарплати.

 

Проте серед досягнень області є, зокрема, і найбільш дисципліновані платники комунальних послуг – станом на 1 жовтня заборгованість на одного мешканця реґіону становила близько 61 грн, що набагато менше за показники більшості областей України.

 

Також Франківщина зберегла друге місце за темпами житлового будівництва – 326 м2 загальної площі введено в експлуатацію на тисячу мешканців. Цей показник випереджає столичний і поступається тільки Київській області.

 

Окрім того, реґіон увійшов до трійки з найменшим скороченням чисельності штатних працівників підприємств, у четвірку – з найкращою динамікою сфери послуг, найнижчим рівнем заборгованості зі зарплатні на одного працівника та найменшою смертністю, у п'ятірку – з найкращою динамікою сільського господарства та найбільшим обсягом капітальних інвестицій на душу населення.

 

Голова Львівської облдержадміністрації посів у рейтинґу шосте місце з показником реґіону 35,5 бала.

 

За час роботи на посаді Олег Синютка домігся того, що область має позиції лідера за динамікою сфери послуг: обсяг наданих послуг виріс у 1,84 раза. Також Львівщина – на другому місці за динамікою роздрібної торгівлі та вийшла на третє місце за темпами житлового будівництва.

 

Також область увійшла до п'ятірки реґіонів з найменшим скороченням чисельності штатних працівників. Проте тут є свої підводні камені, адже на Львівщині висока частка – 1,2% (або 6 тис.) – працівників, які відправлені у неоплачувану відпустку (гірші показники тільки на Хмельниччині). Окрім того, 9% (або 43,6 тис.) працівників переведені на неповний робочий тиждень (за цим критерієм область є у вісімці найгірших).

 

Також на Львівщині зафіксований різкий стрибок споживчих цін порівняно з аналогічним періодом минулого року – 54,2% (ще більше ціни виросли тільки на Чернігівщині).

 

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна набрав 21,5 бала зі знаком мінус. Найгірший його прокол в тому, що за підсумками трьох кварталів Тернопілля так і залишилось реґіоном з найнижчою середньомісячною зарплатнею – 2 827 грн. Також область є в трійці найгірших за динамікою реальної зарплати – порівняно з аналогічним періодом минулого року вона скоротилась на чверть.

 

Окрім того, область є другою за розміром боргів перед підприємствами ЖКГ і входить у п'ятірку найгірших за обсягом освоєння капітальних інвестицій на душу населення.

 

А найкращим досягненням Тернопільщини стало друге місце за динамікою експорту.

 

Рейтинґ складений за підсумками трьох кварталів 2015 року. Показники мирних реґіонів порівнювались за 20 суспільно вагомими критеріями. Усі цифри взяті з даних Держстату.

 

Усі реґіони за кожним критерієм отримали бали, залежно від місць, які посіли, потім підраховувалась сума балів за всіма критеріями. Вже за нею відбулось ранжування реґіонів та, відповідно, їхніх керівників.

02.12.2015