Соціологія: українці виступають проти особливого статусу для Донбасу.

Більшість мешканців України не підтримує ідеї надання особливого статусу Донбасу.

 

Про це заявив на брифінгу директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, коментуючи результати соціологічного, проведеного між 6 по 23 листопада 2015 року, передає УНІАН.

 

Биченко зазначив: оцінюючи, якими повинні бути подальші дії щодо врегулювання конфлікту на Сході України, 34,4% респондентів висловилися за продовження АТО до повного відновлення контролю України над зайнятими сепаратистами територіями, 22,7% – за надання цим територіям особливого статусу у складі України, а 20,1% – за відокремлення від України цих територій.

 

На думку соціолога, ці дані свідчать, що “відносна більшість громадян виступають проти надання особливого статусу Донбасу”. “Наразі ті конституційні зміни, які проштовхуються в Конституцію щодо особливого статусу Донбасу, суперечать думці більшості населення України”, – вважає Биченко.

 

Опитування показало, що ті респонденти, котрі виступають за відокремлення від України окупованих територій Донбасу, найчастіше пояснюють це тим, що не хочуть, аби мешканці цих територій впливали на політику України і отримували кошти з українського бюджету (62,4%) і лише 27,2% мотивують це правом мешканців регіону на самовизначення.

 

Биченко повідомив, що у порівнянні з серпнем 2015 року знизилася частка респондентів, котрі виступають за особливий статус Донбасу в складі України, із 28,5% до 22,7%.

 

Найчастіше за продовження АТО до повного відновлення контролю України над окупованими територіями виступають мешканці Центрального (45,1%) і Західного (42,8%) регіонів.

 

Якщо Україні таки доведеться співіснувати з непідконтрольною частиною Донбасу, майже половина (45,1% респондентів) вважає, що у такому випадку слід припинити будь-які відносини, в тому числі економічні, між Україною та цими територіями, а 27,6% вважають, що треба надати Донбасу особливий статус з можливістю його впливу на політику України.

 

Під час дослідження опитано 2008 респондентів у всіх регіонах, крім окупованих районів Донбасу та Криму.

 

01.12.2015