Вперше: NASA в Україні

19-20 листопада делегація Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) проведе в Україні. Мета зустрічі – розширити співпрацю з нашою державою у сфері космічних досліджень. Делегацію очолив заступник адміністратора NASA з пілотованих космічних операцій Вільям Герстенмайер (William Gerstenmaier). Він повинен обговорити з української стороною – Державним космічним агенством України (ДКАУ) – шляхи поглиблення двосторонньої співпраці в космічній сфері, а також перспективу здійснювати спільні проекти.

 

 

 

Фото: сайт ДКАУ. Київська зустріч представників NASA та Державного космічного агентсва України 19 листопада. 

 

 

«Одним із пріоритетів діяльності ДКА є розвиток міжнародного співробітництва. Участь у міжнародних космічних проектах ми розглядаємо як можливість застосовувати наявні в Україні досвід та напрацювання в космічній сфері», – зазначив Голова ДКА України Любомир Сабадош на зустрічі з американськими гостями 19 листопада.

 

Прес-служба ДКА повідомила, що Вільям Герстенмаєр похвалив роботу українських спеціалістів над проектом «Антарес». «Українські фахівці працюють професійно, і ми дуже задоволені їхньою роботою. Вони продемонстрували вражаючі результати. Сподіваємось, що плідна співпраця між США та Україною і надалі розвиватиметься», – сказав заступник адміністратора NASA .

 

Antares — це ракета-носій, яку розробила американська компанія Orbital Sciences Corporation за активної участі українського конструкторського бюро «Південне». Це – двоступінчатий носій, призначений транспортувати корисні вантажі масою до 15 000 фунтів на навколоземну низьку орбіту.

 

У програмі візиту делегації від НАСА – зустріч з керівництвом ДКАУ та поїздка на провідні підприємства ракетно-космічної галузі України: державне конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля, що є розробляє бойові ракетні комплекси та ракетно-космічні системи, а також Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова – виробничий комплекс світового значення, який здійснює серійне виробництво зразків сучасної ракетно-космічної техніки. Обидва підприємства розташовані в Дніпропетровську.

 

В історії українсько-американських відносин у космічній сфері – це перший офіційний візит керівництва NASA до України, хоча угоду між урядами України та США про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору з мирною метою підписали ще 1994 р. і продовжили 2008 р.

 

Ще на початку вересня повідомляли, що Україна і США ведуть переговори про створення космічної ракети без залучення Росії. Тоді українська делегація на чолі з Любомиром Сабадошем відвідала Сполучені Штати, зустрілася з представниками NASA на інших провідних компаній космічної промисловості США. Тоді в процесі перемовин домовилися про інтенсифікацію контактів між державами.

 

 

Зреферувала Соломія Кривенко

 

19.11.2015